Italien har en rik historia av att producera söta viner, med de mest kända vinerna är Moscato d’Asti och Vin Santo. Moscato d’Asti är ett lätt och sprudlande vin gjort på Moscato-druvan med smaker av persika, aprikos och honung. Vin Santo är ett rikt och komplext vin gjort på torkade druvor med smaker av karamell, torkad frukt och nötter. Dessa viner avnjuts ofta som dessertviner eller tillsammans med ost, frukt eller bakverk.
Några av de huvudsakliga söta druvsorterna i Italien är Moscato, Brachetto, Malvasia Bianca och Passito di Pantelleria (Zibibbo).
Några av de bästa söta vinerna i Italien produceras i Piemonte, Toscana, Veneto, Umbrien och Puglia.
Italien producerar ett brett utbud av viner, inklusive populära röda som Chianti, Barolo och Amarone, samt vita som Pinot Grigio och Moscato d’Asti.
Det är svårt att bestämma det mest populära söta vinet i Italien eftersom det kan variera beroende på faktorer som region, producent och personlig preferens. Men ett populärt sött vin i Italien är Moscato d’Asti.