Spanien är världens tredje största vinproducent och är känd för sina djärva, fylliga röda viner. Det mest kända spanska rödvinet är Rioja, som är gjort av Tempranillo-druvan och åldras i ekfat. Andra spanska röda viner inkluderar Ribera del Duero, Priorat och Toro, som är kända för sina intensiva smaker och aromer. Spanska röda viner är ofta höga i tanniner och syra, vilket ger dem en lång åldrandepotential. Dessa viner passar utmärkt till rika, köttiga rätter och kraftiga grytor.
Några av de bästa röda vinerna i Spanien produceras i Rioja, Ribera del Duero, Priorat, Toro, Jumilla, La Mancha, Valdepeñas, Katalonien, Navarra, Bierzo och Yecla.
Några av de vanligaste röda druvsorterna i Spanien är Tempranillo, Garnacha (Grenache), Monastrell (Mourvèdre), Bobal, Mencía och Graciano.
Det är svårt att avgöra vilket rött vin som är mest populärt i Spanien eftersom det kan variera beroende på faktorer som region, producent och personlig preferens. Men ett av de populära röda vinerna i Spanien är Tempranillo.
Spanien är känt för sina djärva röda viner som Tempranillo och Garnacha, samt uppfriskande vita viner som Albariño och Verdejo.