Vitt vin från Languedoc-Roussillon kännetecknas av sin mångsidighet, med allt från friska och fruktiga viner till fylliga och komplexa viner, beroende på druvsort och vinifikation.
De vanligaste druvorna för vitt vin i Languedoc-Roussillon är Grenache Blanc, Roussanne, Marsanne, Viognier, Picpoul och Vermentino.
Languedoc-Roussillons varma och soliga medelhavsklimat samt varierande terroir, från kalksten och lerjordar till skiffer och sandsten, bidrar till druvornas mognad och vinernas mångsidiga smakprofiler.
Vita viner från Languedoc-Roussillon passar utmärkt med fiskoch skaldjursrätter, grillade grönsaker, getost, kyckling och medelhavsmaträtter, tack vare deras mångsidighet och varierande smakprofiler.
Många vita viner från Languedoc-Roussillon kan avnjutas unga och fräscha, men vissa fylliga och komplexa viner, som de gjorda på Roussanne och Marsanne, kan lagras i flera år för att utveckla ytterligare komplexitet och nyanser.