Spanien har en lång tradition av att producera söta viner, med de mest kända vinerna är Pedro Ximenez och Sherry. Pedro Ximenez är ett mörkt och sirapsliknande vin gjort på soltorkade druvor, med smaker av russin, fikon och karamell. Sherry är ett förstärkt vin gjort på Palomino-druvor, med en rad olika stilar från torr till söt, inklusive de mjuka och rika Pedro Ximenez- och Cream-sherrys. Andra söta viner från Spanien inkluderar Malaga, Montilla och Priorat.
Några av de bästa söta vinerna i Spanien produceras i Jerez/Xérès/Sherry, Montilla-Moriles, Málaga och Priorat.
Några av de huvudsakliga söta druvsorterna i Spanien är Moscatel (Muscat of Alexandria), Pedro Ximenez, Malvasia och Garnacha.
Det är svårt att bestämma det mest populära söta vinet i Spanien eftersom det kan variera beroende på faktorer som region, producent och personlig preferens. Men ett populärt sött vin i Spanien är Pedro Ximénez.
Spanien är känt för sina djärva röda viner som Tempranillo och Garnacha, liksom uppfriskande vita som Albariño och Verdejo.