Man skiljer på industriviner, ekologiska viner och naturviner. Det är som med alltid annat i samhället, tänk mat, kläder, plast, sopor – vi måste tänka på miljö och hållbarhet, speciellt med vin i odling och produktion. Mycket görs redan nu, men mer kan säkert göras.
Främst gäller det nog att minska koldioxidutsläppen i hela kedjan från druva till flaska, geniom närodlat, ekologiskt, hållbar produktion, återanvändning av korkar, flaskor, m.m.
Biodynamiskt är egentligen bara ekologiskt fast lite mer hårddraget. Man odlar, skördar och ansar helt enligt månkalendern, helt utan några kemikalier alls. Lite flummigt kanske att arbeta med konseptet andlig kraft, kosmos, hälsa och natur, men detta är också något som kommer allt mer.
Men vilken utmärkt idé för en vinprovning! Köp hem tre viner som liknar varandra, exempelvis med en specifik druva inom dessa tre kategorier och provsmaka – vad tycker du? Känner du någon skillnad?
Österrikaren Rudolph Steiner kallas för antroposofins fader, han var filosof, arkitekt och naturforskare på 1900-talet. Man kan lika gärna kalla honom för det biodynamiska vinets fader, för det är hans läror som ligger till grund för odling och produktion av biodynamiska viner.