Hur skulle du beskriva Chiusa Grandes vinfilosofi?
Min avsikt är att föra samman livsfilosofi och ekologisk vinframställning med känslor och sinnen. Alla Chiusa Grandes viner bör avnjutas med alla sinnen, och inte bara smaken. Våra viner har etiketter som bör läsas noggrant då det finns en jazzmelodi för varje vin som understryker de organoleptiska känslorna vinet medför. Jag skulle vilja att konsumenten befinner sig i symbios med mig. Mina viner har sitt ursprung i min hjärna, och varje vin föds ur ett filosofiskt tankesätt. Jag tänker på vilka känslor jag vill att vinet ska framkalla och tillsammans med enolog och tekniker gör jag det till verklighet.
Hur reflekterar smaken av Tommolo-vinet Abruzzoregionens unika klimat och jord?
Chiusa Grande ligger mitt emellan två stora berg, Majella och Gran Sasso. Detta gör att Tommolo får en komplex smak med fint fruktiga noter, samtidigt som smaken är påfallande med bra struktur.
Som ekologisk producent, hur ser ni till att vinets kvalitet är konstant?
Jag ser mig själv som en vinosof och bioinnovatör. Det innebär att jag har en kärlek till naturen som kommer från en etisk motivation att återupptäcka tradition och samspel med miljön. Vinets kvalitet börjar för mig på vingården med kontrollerat gödsel, kontrollerad mognadsprocess för druvorna och naturliga skyddsmedel mot parasiter i kombination med oändligt många andra metoder som tillämpas för att hålla produktionen under kontroll. På så sätt blir vinet hälsosamt, vitaminrikt och fritt från kemikalier.
Chiusa Grande beskrivs som en traditionell vinproducent. Innebär detta att ni är emot moderna metoder och smaker?
Tradition och innovation är inte två motsatta begrepp. Att återupptäcka urgamla tekniker och förbättra dessa med moderna medel är en utmaning, men samtidigt ett vinnande koncept som vi står för. Vi har ett team av tekniska forskare som följer hela produktionsprocessen, från vingård till färdig flaska, och på så sätt kan vi lyssna på konsumenter och marknadstrender samtidigt som vi respekterar naturen helhjärtat.
Var kommer din passion för vin ifrån?
Min mamma säger alltid att jag växte upp med lite mjölk och mycket prat om vinrankor. Detta säger mycket om min relation jag haft med markerna sedan jag var barn. Min pappa var pionjär inom området och jag började min karriär som frilanskonsult åt andra vinmakare i centrala och södra Italien. Efter min universitetsexamen i jordbruksvetenskap insåg jag att det fanns begränsningar med att använda kemikalier vid vinodling och bestämde mig för att gå en annan väg och börja odla ekologiskt.
Vilket är det bästa tillfället att njuta av ett glas Tommolo?
Varje tillfälle är rätt tillfälle. När du umgås med vänner förstärker ett glas Tommolo den trevliga känslan, och när du är på dåligt humör är det det rätta hjälpmedlet som förför ditt ego.
Finns det någon speciell mat som är särskilt god att äta till?
Det finns många rätter, men vi kan särskilt rekommendera stuvningar, semilagrade ostar och fisksoppor.
Era priser är väldigt fördelaktiga. Betyder detta att kvaliteten hamnat i andra hand?
Ett gott vin behöver inte vara dyrt. Vi behöver inte vara slavar för ekonomisk vinst, min ärlighet som vinproducent och min relation till min mark med dess frukter gör att jag inte skulle erbjuda ett vin som är dyrt utan anledning.
Varför ska den Svenska befolkningen köpa ditt vin?
En Svensk konsument som älskar naturen väljer Tommolo för att det är ett certifierat ekologiskt vin, och därför har ett ökat värde. Chiusa Grande är en av de mest certifierade vinkällarna i Europa.
Hur skulle du beskriva Tommolo med tre ord?
Njutning, engagemang och sensualitet.