Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Ekologiskt viner

»  Vad är herbicider i vinodlingen?

Vad är herbicider i vinodlingen?

Vad är herbicider i vinodlingen?

Det finns en hel del herbicider som är ett samlingsnamn på kemiska preparat som kan användas för bland annat ogräsbekämpning.

Till exempel är kemikalien Glyfosat är ett sådant medel och är den aktiva ingrediensen i det populära ogräsdödaren Roundup. Och trots att det inte är tillåtet i Sverige sedan oktober 2021, då ett förbud mot användning av växtskyddsmedel råder, så används det fortfarande i vinodling här och där i världen.

I höstas meddelade den hållbara certifiering nämnden i Napa Valley, Napa Green, att de 90 vingårdar som är medlemmar nu måste fasa ut användningen av bland annat herbiciden glyfosat. Senast 2028 sluta använda alla syntetiska ogräsmedel. Detta påverkar en hel del vingårdar under dess program, men också hela hela regionen – och potentiellt den globala industrin.

Eftersom vi har haft starka diskussioner om användningen av en herbicid som Glyfosat i Sverige, blir man något förvånad, att den faktiskt fortfarande används i vissa vinregioner.

Förslaget att eliminera syntetiska bekämpningsmedel i jordbruket är ett enormt steg för att lösa ett problem som inte får tillräckligt med uppmärksamhet. Till exempel är International Wineries for Climate Action (IWCA) är en ideell samarbetsgrupp som arbetar för miljöfrågor och fler sådana organisationer dyker ju förstås upp här och där.

Men beslutet är inte allmänt populärt. Den syntetiska ogräsdödaren Roundup är ett kontroversiellt ämne i jordbruks- och ekologiska kretsar. Vissa älskar glyfosats förmåga att snabbt och effektivt ta bort ogräs, medan andra är oroade över flera studier som kopplar herbiciden till cancer och miljöfrågor, vilket har fått vissa regioner att gå mot att fasa ut det.

Monsantokemikalien – effektiv och billig

Glyfosat utvecklades av ett schweiziskt läkemedelsföretag 1950 och 1970 upptäckte att kemikalien är en särskilt skicklig herbicid mot ogräs. Gykofat dödar dessa oönskade växter, utan förstöra jorden eller påverka odlade grödor som vinstockar. Sades det.

Roundup, ägs numera av Bayer som köpte Monsanto och bara för några år sedan besprutades nästan 42 % av Napas vingårdar och 55 % av Sonomas med glyfosat. Medlet används även för majs, bomull, sojabönor, raps och sockerbetor… Glyfosat är billigare och mindre tidskrävande än manuell ogräsbekämpning. En masa undersökningar och studier gjordes där man drog slutsatsen att en omställning från kemikalien skulle bli dyr. Men det kom senare ett antal andra studier som visade på ett samband mellan omfattande glyfosatanvändning och dess negativa effekter. ”Det dödar mikroorganismer som växter behöver och stör mikrober i marken.” Och de mänskliga hälsoriskerna i samband med herbiciden blev då mer omdiskuterade. Igen.

Organisationen Napa Green har tagit beslutet. Fler kommer säkert att följa efter detta i samband med att vingårdar blir alltmer miljömedvetna och vill alltmer använda hållbara metoder.

Men ingen vill riktigt sticka ut hakan, förrän Napa Green tog första steget med att varna för riskerna med herbiciden. De som provat tidigare  och det finns både forskare och organisationer – en del har dömts flera hundra tusen miljoner dollar i skadestånd.

Bayer är fortfarande övertygad om att glyfosat inte är cancerframkallande. En studie från 2016, finansierad av företaget, fastställde ”det finns inget validerat eller signifikant samband mellan exponering för glyfosat och en ökad risk för non-Hodgkin lymfom eller andra typer av cancer.”

Så vem kan man egentligen lita på?

Hur man köpa vin och garanterat inte få i sig kemikalien? Med så mycket kontrovers kring Roundup, varför har inte fler regioner flyttat bort från ogräsdödaren? Ja, svåra frågor som inte har ett svar. Idag.

Vi verkar dock vara på god väg. Länder som Luxemburg Österrike, Tyskland och exempelvis den specifika prosecco-appellationen Consorzio of Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superior DOCG har förbjudit glyfosat och rådde vinodlare att använda mekaniska metoder istället.  Till och med Frankrikes president Emmanuel Macron inledde en process med att eliminera glyfosat 2017. Målet är att successivt eliminera metoder och ämnen som anses ha för stor miljöpåverkan – även om de fortfarande är tillåtna enligt övriga italienska och europeiska bestämmelserna. Och vinmakarna är lika uppdelade. Vissa är starka förespråkare mot glyfosat, medan andra förlitar sig på att att kunna byta ut bekämpningsmedlet.

Läs mer om hållbara vingårdar:

Frågor och Svar

Hållbara vingårdar blir allt populärare eftersom en allmän påtryckning kommer ifrån inte minst konsumenten. Till skillnad från konventionell vinodling minimerar hållbara vingårdar användningen av kemiska bekämpningsmedel och gödningsmedel, vilket kan vara skadligt för både miljön och hälsan för arbetare och konsumenter.

Praxis eller tekniker som införts i vingården inkluderar: Användning av täckgrödor – som gräs, maskrosor och klöver – mellan vinraderna för att främja biologisk mångfald, tillföra näringsämnen och förhindra erosion av jorden och kontrollera tillväxten.

Naturligt vin innehåller alla grundläggande element som hyllar hållbara ansträngningar, inklusive ekologiska och biodynamiska metoder. Man fokuserar på att inte ta bort eller lägga till något till vinet.

En undersökning av hållbar vinturism som företaget winetourism.com gjort så hjälper en aktiv hållbar vinturism till att generera inkomster samtidigt som det bevarar och utvecklar kulturarvet i en vinregion.

International Wineries for Climate Action (IWCA) är en ideell samarbetsgrupp av miljöengagerade vingårdar som tar ett vetenskapsbaserat tillvägagångssätt för att minska koldioxidutsläppen inom vinindustrin.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar