Chiles vinindustri är starkt knuten till dess unika geografiska och klimatförhållanden. Tack vare landets isolering, både naturlig och mänsklig, har Chiles vingårdar förblivit fria från vinlöss, en skadedjursart som har orsakat enorma problem för vingårdar runt om i världen. Chile är mest känt för sina röda viner, särskilt Cabernet Sauvignon och Carmenère. Carmenère, en druvsort ursprungligen från Bordeaux, har i många avseenden blivit Chiles signaturdruva. Andra viktiga druvor inkluderar Merlot, Syrah och Pinot Noir för rött vin, samt Sauvignon Blanc och Chardonnay för vitt vin.
Chile
Chile är Sydamerikas näst största vinproducent. Exporterade viner från Chile är idag av god till mycket god kvalitet. Klimatet i mitten av landet är mycket gynnsamt med svala vindar från Stilla Havet. Viner från Chile görs bland annat på druvorna Merlot Carmenère, Cabernet Sauvignon, Chardonnay och Sauvignon Blanc, samt små mängder Riesling och Pinot Noir. Chile delas in i fem regioner: Atacama, Coquimbo, Aconcagua, Zona Cetral och Zona del Sur.

Atacamaba och Coquimbo
Längst i norr ligger Atacamaba och Coquimbo, varav Atacamaba allra längst norrut med Coquimbo ca 1000 km söderut.

Zona del Sur
Den sydligaste regionen i Chile. Här finns två regioner som kan tänkas producera riktigt stora viner från Zona del Sur: Itata och Bío-Bío.

Zona Central
Zona Central är Chiles mest välkända region och hela 90% av landets vinproduktion utgörs av viner från Zona Central. Klimatet är varmt och soligt, konstbevattning vanlig. Distrikten Maipo, Rapel, Curicó och Maule ligger i Zona Central.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.
Fler artiklar
Experten tipsar: Rött vin till laxExperten tipsar: Vin till laxExperten tipsar: Rött vin till fiskTips på rött vin till oxfiléExperten tipsar: Vin till räkor och skaldjurPerfekt vin till din pastaExperten tipsar: Vin till skaldjurDe bästa vita vinerna när risotto står på menynExperten tipsar: vin till lammVin till fisk: en nybörjarguide
Naturvin – vad vill vi veta?När skördar man vindruvor?Allt du behöver veta om vitt vins hållbarhetBrunello di Montalcino – Toscanas stolthetExakt vad är ett DOCG-vin från Italien?Jura har aldrig varit så trendigt som det är idag!Champagne i tid och otid – dock vid rätt temperaturKalorisnålt vitt vin för gemene manVad är skillnaden mellan Gamla och Nya Världens viner?Hur många kalorier innehåller rosévin?
Vill du börja med att samla på viner?Är du nybörjare på vin?Så tillverkas vin (steg för steg)Vinprovning hemma – tips och ideérAmarone: vilka druvor används i det berömda italienska vinet ?Åh nej, nu gick korken av!Vad är egentligen terroir?Läs allt om Chianti Classico – ett vinområde i hjärtat av ToscanaSå blandar du den perfekta sangrianVad är Brut Champagne?
Moscato d’Asti & goda vintips!Fiffigt tips: Sätt en sked i champagnen!Har du fått kork i vinet?Makalös mat att äta till AmaroneExperten tipsar: Olika sorter av torrt vitt vinFinns det ett perfekt vin att servera till hummer?Utmärkta vintips till asiatisk matVarför är Bourgogneviner så speciella?Vintips till indisk matDe bästa rödvinssorterna till rödvinssås