Österrike har en lång historia av vinodling, och trots sin relativt lilla storlek, har landet gjort ett starkt avtryck på den globala vinscenen. Landet är känt för sin höga kvalitet och stränga produktionsstandarder, vilket säkerställer att varje flaska österrikiskt vin representerar det bästa som landet har att erbjuda.
Österrike
Österrike har idag hämtat sig från den stora skandalen 1985 och gör idag bättre viner än någonsin. Om viner från Österrike förr mest var söta dessertviner finns nu också torra vita viner av mycket hög klass. Österrike indelas i fyra vinregioner. Samtliga fyra ligger i östra delen av landet och har inlandsklimat med svala vintrar och varma somrar. Värme binds och reflekteras från floden Donau och sjön Neusiedlersee vilket ger perfekta lägen för vinodling.


Steiermark
Steiermark ligger i dalgångarna i landets södra del. Viner från Steiermark håller hög kvalitet men konsumeras trots det till stor del lokalt.

Wien
Området ligger inne i staden Wien, något som är mycket ovanligt för ett vinodlingsdistrikt.

Niederösterreich
I detta distrikt framställs alla typer av vin. Distriktet breder ut sig över slätterna runt Donau.
Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.
Fler artiklar
Experten tipsar: Rött vin till laxExperten tipsar: Vin till laxExperten tipsar: Rött vin till fiskTips på rött vin till oxfiléExperten tipsar: Vin till räkor och skaldjurPerfekt vin till din pastaExperten tipsar: Vin till skaldjurDe bästa vita vinerna när risotto står på menynExperten tipsar: vin till lammVin till fisk: en nybörjarguide
Naturvin – vad vill vi veta?När skördar man vindruvor?Allt du behöver veta om vitt vins hållbarhetBrunello di Montalcino – Toscanas stolthetExakt vad är ett DOCG-vin från Italien?Jura har aldrig varit så trendigt som det är idag!Champagne i tid och otid – dock vid rätt temperaturKalorisnålt vitt vin för gemene manVad är skillnaden mellan Gamla och Nya Världens viner?Hur många kalorier innehåller rosévin?
Vill du börja med att samla på viner?Är du nybörjare på vin?Så tillverkas vin (steg för steg)Vinprovning hemma – tips och ideérAmarone: vilka druvor används i det berömda italienska vinet ?Åh nej, nu gick korken av!Vad är egentligen terroir?Läs allt om Chianti Classico – ett vinområde i hjärtat av ToscanaSå blandar du den perfekta sangrianVad är Brut Champagne?
Moscato d’Asti & goda vintips!Fiffigt tips: Sätt en sked i champagnen!Har du fått kork i vinet?Makalös mat att äta till AmaroneExperten tipsar: Olika sorter av torrt vitt vinFinns det ett perfekt vin att servera till hummer?Utmärkta vintips till asiatisk matVarför är Bourgogneviner så speciella?Vintips till indisk matDe bästa rödvinssorterna till rödvinssås