Schweiz, trots sin ringa storlek, har en förvånansvärt stor och diversifierad vinproduktion. Landet är hem för över 200 druvsorter, både internationellt kända och inhemska. Den mest kända av de inhemska sorterna är vitvinsdruvan Chasselas (även känd som Fendant i Valais), och rödvinsdruvan Pinot Noir är också mycket framstående. Även om Schweiz är mest känt för sina vita viner, producerar landet också utmärkta röda, rosé och mousserande viner.
Schweiz
Viner från Schweiz har odlats och druckits i tusentals år. I huvudsak gröna druvor odlas, som exempel kan nämnas Müller-Thurgau som är något av Schweiz nationaldruva. Schweiz präglas av inlandsklimat. De vinlagar som styr framställning av viner från Schweiz reglerar druvsorter, skördeuttag, sockerhalten i druvorna, alkoholhalt och odlingsmetoder. Vinlagen kan sägas vara en blandning av tysk och fransk lag. Schweiz delas in i sex regioner med flera distrikt i vardera.

Genève
Distriktets klimat är mycket lämpat för vinodling. Här finns kommunen Santigny vilken är den största vinodlande kommunen i Schweiz.

Valais/Wallis
Kantonen Valais ligger längs Rhônefloden och är den av Schweiz kantoner med störst yta för vinodling.

Vaud
Kantonen Vaud delas in i sex distrikt: Chablais, Lavaux, La Côte, Côtes de l’Orbe, Bonvillars och Vully.

Tessin/Ticino
Tessin, eller Ticino som det heter på Italienska, ligger på alpernas sydsluttningar ner mot Italien.

Öst-Schweiz
I de östliga delarna av Schweiz talas tyska, sk Schwitzerdütch. Vingårdarna ligger på mellan 320 och 600 meters höjd.

Neuchâtel
Neuchâtel kallas även de tre sjöarnas region då den ligger vid sjöarna Neuchâtel, Morat och Bienne. ner från Neuchâtel.
Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.
Fler artiklar
Experten tipsar: Rött vin till laxExperten tipsar: Vin till laxExperten tipsar: Rött vin till fiskTips på rött vin till oxfiléExperten tipsar: Vin till räkor och skaldjurPerfekt vin till din pastaExperten tipsar: Vin till skaldjurDe bästa vita vinerna när risotto står på menynExperten tipsar: vin till lammVin till fisk: en nybörjarguide
Naturvin – vad vill vi veta?När skördar man vindruvor?Allt du behöver veta om vitt vins hållbarhetBrunello di Montalcino – Toscanas stolthetExakt vad är ett DOCG-vin från Italien?Jura har aldrig varit så trendigt som det är idag!Champagne i tid och otid – dock vid rätt temperaturKalorisnålt vitt vin för gemene manVad är skillnaden mellan Gamla och Nya Världens viner?Hur många kalorier innehåller rosévin?
Vill du börja med att samla på viner?Är du nybörjare på vin?Så tillverkas vin (steg för steg)Vinprovning hemma – tips och ideérAmarone: vilka druvor används i det berömda italienska vinet ?Åh nej, nu gick korken av!Vad är egentligen terroir?Läs allt om Chianti Classico – ett vinområde i hjärtat av ToscanaSå blandar du den perfekta sangrianVad är Brut Champagne?
Moscato d’Asti & goda vintips!Fiffigt tips: Sätt en sked i champagnen!Har du fått kork i vinet?Makalös mat att äta till AmaroneExperten tipsar: Olika sorter av torrt vitt vinFinns det ett perfekt vin att servera till hummer?Utmärkta vintips till asiatisk matVarför är Bourgogneviner så speciella?Vintips till indisk matDe bästa rödvinssorterna till rödvinssås