Varför väljer Australiens främsta producenter helt nya druvor med en outnyttjad potential för att tillverka landets kvalitetsviner? Det gäller både vita och röda druvor. Men vilka kommer vi att få se mer av i framtiden?
Framför allt är det druvor som är motståndskraftiga inför klimatförändringar och läser man vilka druvor producenterna vill prova att satsa på, så bådar det bara gott! För det är ju inte enbart druvor som gör nytt vin – nya druvor utvecklar också nya vinstilar! Så det blir ganska spännande, eller hur?
Man kommer dels att satsa ännu mer på vita druvor som de populära Chardonnay vinerna, som i de australiska vinerna antingen skarpa, uppfriskande och minimala ek-influerade stilar, eller mer fylligare vita med balanserad syra. Här ser man konsekventa årgångar över de senaste åren, så antagligen kommer fler producenter att satsa stort på Chardonnay. Marsanne, Roussanne, Viognier och Grenache Blanc, italienska druvor som Vermentino, Pinot Grigio och Fiano och Riesling visar också stor potential för kvalitetsviner. Dessutom har det skett en ökning i försäljningen av Sauvignon Blanc under de senaste åren.
När det gäller röda så är Cabernet Sauvignon och Shiraz de stora druvorna nu. Men man ser en outnyttjad potential för drubvor som gillar ett mer svalt klimat som exempelvis Pinot Noir och druvor som används för mousserande viner. Här sneglar man på nya druvor som den kraftfulla och eleganta spanska druvan Garnacha Tinta (Grenache), men även italienska druvor som Montepulciano, Primitivo och Sangiovese är några motståndskraftiga sorter för australienska premiumviner i framtiden.