Våra vanligaste myter om vin, som ni vet är sånt man hör, sant eller inte? Här är de vanligaste vinmyterna som vi grubblar över. Några missuppfattningar om vin:
Rött vin kan inte kylas
Du kan om du vill kyla rött vin lite gran, så där 20 minuter. Vissa druvor som Pinot Noir gillar lite yligare temperatur.
Rött vin och ost är oslagbart
Vissa ostar smakar till och med bättre med ett vitt vin som exempelvis Cheddar, Gouda, Havarti, Parmesan och schweiziska alpostar fungerar bra med en snygg Sauvignon Blanc.
Vin ger dig en värre baksmälla
Nej – alkohol ger dig baksmälla! Folk blir förvirrade av att vin är mer alkoholhaltigt än många typer av alkohol som exempelvis öl! Allt handlar om alkoholhalt så var uppmärksam.
En sked i flaskan håller bubblorna kvar över natten
Detta är inte helt osant. Du måste blockera luft för att hålla bubblor och hålla flaskan kall och kall. En bra flaskpropp är bättre än en sked.
Man blir inte bakfull av ekologiskt vin
Detta är inte sant, så drick bara med måtta.
Rött vin med kött, vitt vin med fisk
Mja, det funkar faktiskt tvärtom också ibland. Vissa Chardonnay viner är fantastiska tillsammans med rött kött! På en här länken får du mängder av mat och vintips:
Vin blir alltid bättre med åren
Nä, inte alla viner, det är bara ett litet antal viner som mår bra av att lagras, det är viner av exceptionell kvalitet ofta med höga nivåer av tanniner och syra.
Skruvkork betyder att viner är av sämre kvalitet
Många vinproducerande länder och bra producenter har faktiskt mer och mer gått över till skruvkork. Tänker på länder som Australien och Nya Zeeland. Det betyder inte alls att vinerna har blivit sämre. Det finns enastående kvalitetsviner på flaska under både korkar och skruvkorkar.
Vin i box är alltid sämre än vin i flaska
Döm inte vinet efter dess förpackning. Många vinproducenter letar efter alternativ till glasflaskor och vill hitta hållbara lösningar. Vin i påse, box, lättare glasflaska, burk …. betyder inte att viner är sämre för det.
Man får huvudvärk av att dricka vin
Många tror det, mängden sulfiter, höga nivåer av tanniner kan påverka huvudvärk så drick måttligt så går det säkert bra.
Bra viner är dyrare i pris
Det är inte sant. Omfattande studier har visat att dyrare viner inte nödvändigtvis betyder godare viner.
Vitt vin ska vara kallt och rött vin ska vara rumstempererat
Man brukar säga att optimal temperatur för vita viner kan variera på mellan 5-10 ° och för röda viner mellan 10–18 °.
Man blir tjock av att dricka vin
Nuförtiden vet man att resveratrol i vin ger bra effekter och det främjar till och med viktminskning men du bör fortfarande träna lite måttligt.
Vin är fullt med socker
En av de största myterna om vin är att det är fullt av socker. Många viner har en förvånansvärt låg sockerhalt och en del har inget socker alls. Genom att minska och manipulera restsocker till hälsosammare alternativ som ekologiska, veganska eller kalorifattigare viner så hålls sockermängden nere.
Ekologiskt vin har inga sulfiter
Sulfiter produceras i jäsningsprocessen så alla viner innehåller naturligt sulfiter. Många vinmakaren lägger till ytterligare sulfiter för att förhindra oxidation och för att stabilisera vinet. Ett ekologiskt vin kan alltså ha naturliga sulfiter även om inga extra sulfiter tillsatts.
Öppna flaskan så att vinet kan andas
Att korka upp och låta flaskan stå ett tag är en bra mycket sämre idé än att dekantera vinet.