Det har getts ut många kul och spännande böcker om vin i år. Vi har sneglat lite på internationell utgivning men även hittar ganska bra böcker här hemma.
Perfect match: kombinera mat och vin – författare: Fredrik Schelin, Catarina König
Här är årets ultimata guide bland våra böcker om vin som skapar magi vid middagsbordet! Lär dig förstå vinets språk och låt det bli en del av din kulinariska repertoar. Hur man kombinerar mat och vin för bästa resultat, verkar vara vinfrågan über alles. Även hos oss. Författaren Catarina König blev Sveriges Mästerkock 2016 och decenniets mästerkock 2020 och tillsammans med här tillsammans med en av landets främsta vinexperter, Fredrik Schelin, benar hon upp alla hemligheter om vad som passa bäst ihop.
Liquid Intelligence – författare: Dave Arnold
Enligt många läsare ”den bästa cocktailboken” de har läst och den kom faktiskt ut för 10 år sedan, men var då förmodligen långt före sin tid. Inte konstigt att den har fått en revival! Författaren tar med läsarna bakom baren och in i labbet, där han pysslar med temperatur, kolsyra, sockerkoncentration och surhet på jakt efter nya sätt att förbättra klassiska cocktails. Om du är cocktail freak så får du lära dig om nya tekniker med allt från gelatin till flytande kväve…
Bli en grönare hemmasommelier – författare: Jenny Roshage-Theander
I boken bjuds du på att utforska det spännande mötet mellan vin och vegetarisk mat. Du guidas mellan druvsorter och maträtter och utan pekfingrar och du lär dig förstå varför just det vinet är det perfekta valet till den vegetariska rätten. Jenny Roshage-Theander kan sin sak. Hon är konditor, kock, chocolatier, krögare och sommelier. Och detta är uppföljaren av den tidigare Bli en hemmasommelier.
The Billionaire’s Vinegar – författare: Benjamin Wallace
Var vinet verkligen begravt i en kallare i Paris i tvåhundra år? Eller kom det från en hemlig nazistisk bunker? Eller från den mögliga källaren på en djävulskt briljant bedragare? Lite deckare, lite vinhistoria och en riktigt fängslande vinthriller! Läs den spännande historien om världens dyraste vin – ett Chateau Lafite Bordeaux från 1787 som sägs ha ägts av självaste Thomas Jefferson och som såldes för $156 000 på auktion. Översätter man titeln så skulle det bli ’Miljardärens vinäger’ på svenska … inte så konstigt för historien handlar om världens dyraste flaska vin och de spännande karaktärerna vars liv har korsats sig med just den här flaskan. Detta är en sann historia om en vinflaska som alla var besatta av att äga. Det har ryktats att Matthew McConaughey ska spela in filmen… vi får hoppas!
One Thousand Vines – författare Pascaline Lepeltier
Ibland har man tur och får tag i uttömmande böcker om vin. Medan andra författare skriver om regioner, druvor och matkombinationer, skriver Pascaline Lepeltier om vin i sin helhet, från A till Ö. Detta är en bok som rostats av internationell media och vinkännare som bland andra Jancis Robinson, Jamie Goode, Robert Parker, The Wine Economist och New York Times har hyllat den.
Lepeltier om blev vinnare av det prestigefyllda OIV Award 2024 har vävt samman kultur, filosofi, historia och vetenskap i en bok som är en riktig resurs för vinentusiaster för att förstå ämnets fantastiska komplexitet och förstå vin på både global och lokal skala. Du kommer förstå allt från druvor, skörd, tillverkning, vinmakarens jobb och till slut till buteljering – du kommer att förstå kopplingarna mellan flaska och producenter, terroirer och vingårdar som ger upphov till vinet. En bok för alla som älskar vin och vill ha ett fullständigt och storlaget bibliotek som täcker ämnet.