Innebär detta att det inte går att göra fel när man matchar champagne med fisk och skaldjur? Inte riktigt, men så länge man tänker på vinets torrhet och sötma i relation till skaldjusrätten, så är det svårt att göra fel.
Snabbmeny för denna artikel
- Vinjournalens Champagne Tips
- Frågor och svar
- Bildgalleri – Skaldjur till Champagne
- Visste du detta om Skaldjur och Champagne?
- Film om Skaldjur till Champagne
Råd för att välja perfekt champagne till skaldjur och fisk:
- Blanc de Blancs: Dessa champagner gjorda på enbart vitvinsdruvor passar perfekt till alla fisk- och skaldjursrätter.
- Blanc de Noirs: Gjorda på Pinot Meunier och Pinot Noir-druvor och passar bra till röda och oljiga fiskar och rätter med feta såser.
- Rosé: Vit champagne med Pinot Noir iblandat för färgen. Söta viner som passar perfekt till lättare fiskrätter och framförallt desserter.
De lätta och matvänliga smakerna hos en fin champagne gör den inte bara ett bra val till de flesta rätter, det underlättar också hopparningen med de flesta skaldjur. Bubblorna gör att vinet kan genomskära starka smaker och oljiga fiskar.
När man väljer rätt champagne att servera med fisk och skaldjur, tar man också bort beslutet om man ska välja rött eller vitt vin. För oavsett om man föredrar rött eller vitt vin, så finns det ingen som inte uppskattar ett glas fin, kall champagne.
Bildgalleri – Skaldjur till Champagne
Visste du detta om Skaldjur och Champagne?
- Visste du att champagne till skaldjur kan förstärka den söta smaken av räkor och skaldjur.
- Visste du att det finns ett knep när man lagar räkor, som är att lägga till champagne med räkor eftersom champagnebubblor förhöjer räkors smaker.
- Visste du att det finns en fastställd uppsättning riktlinjer för att para champagne med skaldjur som kan användas som grund för de flesta mousserande viner med skaldjur.
- Visste du att cocktails är ett utmärkt val när du väljer drink till skaldjur (som alternativ till vin).
- Visste du att olika skaldjur går till olika champagne typer där Blanc de Noirs eller en passande Brut Nature passar till ostron och Blanc de Blancs Champagne passar bättre till musslor.