Konjakens – ”Le Cognac” – historia och vad betyder V.S, V.S.O.P och X.O?
Konjakens resa till våra barskåp är långtifrån spikrak
Konjak, eller Cognac som dryckens namn ofta stavas, skänker glädje och förnöjsamhet åt människor i en mängd olika situationer och under en mängd olika namn och varianter som lätt kan förväxlas med varandra och det är lätt att blanda ihop namnet Cognac med regionen som Cognacen kommer ifrån.
Åldersklassificering av olika sorters Cognac – ”Grades”
Champagnekonjak kommer från druvorna i Grand Champagne och Petit Champagne som båda är distrikt i regionen Cognac och inte ska förväxlas med regionen Champagne – känt som hemmaregionen för drycken Champagne – som ligger i östra Frankrike. Storbritannien var historiskt ett av de ledande länderna i handeln med Cognac så åldersklasserna på konjak har fått engelska namn.
De officiella åldersklasserna på olika sorters cognac är:
V.S. – ”Very Special” Cognac
V.S. ”Very Special” konjak är en blandning som ska ha lagrats på fat i minst två år.
V.S.O.P. – ”Very Superior Old Pale” eller ”Reserve” Cognac
V.S.O.P. – ”Very Superior Old Pale” eller ”Reserve” är en blandning där konjaken ska ha lagrats på fat i minst fyra år.
XO – ”Extra Old”- Cognac
XO – ”Extra Old”- konjakskulle tidigare ha lagrats på fat i minst sex år men åldersklassen har nu ändrats till tio års lagring.
Hors d’âge – Tidslös Cognac
Hors d’âge – Tidslös Konjak är officiellt egentligen detsamma som en XO-konjak så man kan kalla klassen för inofficiell. Hors d’âge – Tidslös Konjak – används dock som begrepp av konjaksproducenter som en del av deras marknadsföring.
Konjaksdruvan – Ugni Blanc
Ugni Blanc är en relativt resistent druva som introducerades i regionen Cognac i Frankrike efter det att en epidemi av vinlöss förstörde många vingårdar i Frankrike i mitten på 1800-talet. Lusen tros ha kommit från Nordamerika och även om Frankrike drabbades värst så skadades vingårdar också i många andra Europeiska länder.
Ugni Blanc, ett franskt namn för den italienska druvan Trebbiano Toscano, är en av de vanligaste gröna druvorna i Frankrike och huvudsaklig ingrediens i framställningen av både konjak och armagnac.
Försäljning av konjak i olika länder – volymer och priser
Runt 98 procent av försäljningen av konjak 2017 gick på export.
Nordamerika importerade klart mest konjak sett till volymen men värdet av exporten till Fjärran Östern var trots det 93 procent av den till Nordamerika, även om volymen bara var 65 procent av den till Nordamerika, på grund av en högre andel av de dyrare sorterna V.S.O.P.-konjak och X.O.-konjak.
- Nordamerika – 88.4 miljoner flaskor konjak, +9.7 procent, till ett värde av 1.2 miljarder Euro
- Fjärran Östern– 57.4 miljoner flaskor konjak, +14.9 procent, till ett värde av 1.2 miljarder Euro
- Europa – 41.7 miljoner flaskor konjak, +4.5 procent, till ett värde av 494 miljoner Euro
- Resterande världen – 13.3 miljoner flaskor konjak, +14.1 procent, till ett värde av 261 miljoner Euro.
Försäljning av konjak efter årgångsbeteckning 2017
- Very Special, V.S., cognac: 100.8 miljoner flaskor, +7.4 procent, till ett värde av 1,093 miljarder Euro. V.S cognac stod för ungefär 50 procent av volymen av konjaksförsälningen.
- Very Superior Old Pale, V.S.O.P. cognac: 77.4 miljoner flaskor, + 13.2 procent, till ett värde av 1,057 miljarder Euro. V.S.O.P cognac stod för ungefär 33 procent av all konjaksförsäljning.
- Extra Old, X.O. cognac: 22.6 miljoner flaskor, + 13.7 procent, till ett värde av ca 1 miljard Euro. XO cognac stod för ungefär 30 procent av all försäljning.
Kända producenter av konjak
- Courvoisier – Beam Suntory
- Hennessy – LVMH
- Martell – Pernod Ricard
- Rémy Martin – Rémy Cointreau
- Bache-Gabrielsen, – Dupuy
- Braastad
- Camus
- La Fontaine de La Pouyade
- Château Fontpinot
- Delamain, Pierre Ferrand
- Frapin, Gautier, Hine
- Marcel Ragnaud
- Moyet
- Otard
- Meukow
- Cognac Croizet
Myten om St. Bernhardshunden med konjakskruset om halsen
Idén om en St. Bernhard som räddar personer som hamnat i knipa på bergen i Alperna från förfrysning genom att förse dem med konjak från ett krus hängande om halsen är enligt många en myt.
Den första kända episoden när en St. Bernhard som bar ett konjakskrus runt halsen räddade en person i nöd inträffade 1820 men tvärt emot vad de flesta tror inträffade händelsen inte i Schweiz utan i en ateljé i England och porträtterades av en konstnär med rik fantasi.
Myten om den dreglande St. Bernharden som lojalt tar sig an snöstormarna i Alperna för att med konjak undsätta människor i nöd har dock bitit sig fast hos människor och det beror kanske på att idén och bilden är så lätt att tycka om, en vänlig hund kommer och tack vare hunden och konjaken har den nödställde räddats.