En vinregion i norra Italien vid foten av alperna i Lombardiet är lilla Franciacorta, strax öster om Milano med en storlek på ca 60 000 hektar.
Även om man gjort vin här sedan 700-talet, dröjde det tills 1955 när en enolog Franco Ziliani och en vinmakare vid namn Guido Berlucchi gick ihop och tillverkade det första mousserande vinet efter den traditionella metoden à la Champagne. Det var framför allt klimatet och odlingsförhållanden som tilltalade dessa herrar. Vinet blev en framgång och regionen Franciacorta fick sin ursprungsbeteckning, DOC, 1967. Därefter, 1995, fick regionen den mer eftertraktade DOCG-statusen.
Idag är den huvudsakliga druvan som odlas och som finns i de flesta viner en Chardonnay som ofta tillsammans med Pinot Noir och Pinot Bianco utgör blenden.
Idag tillverkar man mousserande inom fem kategorier:
- Icke-vintage i en typiskt brut-stil
- Rosé, som måste innehålla minst 35 % Pinot Noir
- Satèn som är en Blanc de Blancs-stil oftast gjord av 100 % Chardonnay
- Vintagevinerna Millesimato och Riserva som lagras i minst 18 men upp till 60 månader på sin jästfällning
Även om endast få producenter jäser en liten andel Chardonnay på ek, så är vinerna i stort sett inte särskilt ”ekaktiga” i sin profil, utan snarare friska och fräscha.
Så varför inte prova detta fantastiska italienska musserande vin under julen och bli inte förvånad om du kommer att hitta ett nytt favoritvin!
Nylanserad Franciacorta
Doppio Erre Di Franciacorta Brut är ett fräscht mousserande vin från producenten Società Agricola Derbusco i staden Erbusco i regionen Franciacorta. Vinet kommer i en mycket speciell flaska med sfärisk form som egentligen är speciellt utvecklad för att stimulera mognaden i vinet.
Doppio Erre görs som alla viner här främst av Chardonnay och de ljusare pinot-druvorna. Detta torra och mycket mineraliska vin är fruktigt och friskt med smaker av mogna gula äpplen, päron och söt melon. Man smakar inslag av lite jästiga toner som kex och ett sting av lime i det fina avslutet.
Doppio Erre görs förstås enligt champagne-metoden och vinet är populärt bland världens bubbelfantaster, både vinkritiker och internationell media. Druvorna skördas för hand och vinet lagras i moderna svala källare och i lutande läge där jästen långsamt äter upp sockret så att kolsyra bildas.
Franciacorta-viner passar mycket bra till all slags mat: tänk kallskuret, skinka som mortadella, bresaola och det kan åtföljas av kanapéer och bruschetta med ägg, grönsaker och krämiga och delikata eller ostar som provola och mozzarella. Vinet passar även till exempelvis fina fiskrätter som bakad havsabborre, gratinerad marulk eller till laxfiléer med senap.
Prova vinet till receptet på den klassiska ungsbakade tonfiskfilén här nertill! Blir perfekt!
Derbusco Cives Doppio Erre Di Franciacorta Brut | sb-nr 2103 – 249:-
Knaprig ugnsbakad tonfiskfilé i sesamtäcke med tomatsalsa
Det går alldeles utmärkt att servera en fruktig och fräsch Franciacorta som är en fetare fisk och dessutom välja en parad av gröna tillval. Här har vi lagat en ugnsbakad tonfisk med sesamfrön och tomatsalsa på svart bläckfiskspasta. Receptet är för 4 personer.
- 4 tonfiskfiléer
- salt och vitpeppar
- 50 g rumsvarmt smör
- 4 msk svarta och vita sesamfrön, blandade
Värm ugnen till 175 grader.
Salta och peppra fiskfiléerna.
Smöra en ugnsfast form och lägg filéerna bredvid varandra.
Pensla med smält smör och strö sesamfröna jämt över filéerna.
Ställ in i ugn ca 20 min eller tills filéerna är genombakade.
Tomatsalsa
Under tiden gör vi en klassisk tomatsalsa och blandar
- 2 medelstora olikfärgade tomater, finhackas
- 1 liten gul lök, finhackas
- salt och svartpeppar
- lite olivolja
- 1 pressad lime
- en dillkvist (till garnering)
När tonfiskfiléerna är klara läggs de på en sked tomatsalsa och garneras med en dillkvist. Servera gärna tillsammans med pasta eller ris och några grillade grönsaker.