Arbane har sina rötter i regionen Champagne och är en nästan bortglömd vit druva som gör en fantastisk 100% Champagne enligt gamla anor.
Första gången som druvan överhuvudtaget nämns är nog 1388 under namnet ’Albane’ i södra Champagne regionen särskilt kring distriktet Bar-sur-Aube. Med säkerhet kan man dock säga att redan på tidigare 1800-talet fick man upp ögonen för druvan. Namnet Arbane kommer från det medeltida latinska ordet ’albana’ och betyder ’vit druva’.
Hur gammal är druvan Arbane?
Arbane har en lång vinhistoria och är en av de mest sällsynta druvorna i världen. Tillsammans med Pinot Noir, Chardonnay samt Pinot Meunier, Pinot Blanc, Petit Meslier och Pinot Gris den en av de få tillåtna druvorna för att producera champagne enligt Även den champagnekontrollerade ursprungsbeteckningen AOC från 1936.
Arbane är en så sällsynt druvsort för vitt vin att den ny överlever på bara några hektar vingård i Côte du Bar-distriktet. Varje champagneflaska som innehåller druvan berättar en unik historia om ett hantverk som gått i arv från generation till generation och en passion för autenticitet och kvalitet.
Bild

Vinmakaren Göran Amnegård om Arbane
Entreprenören och vinmakaren Göran Amnegård som en gång i tiden startade den allra första vingården i Sverige, Blaxsta Vingård i Flen och han satsar nu på att producera en naturlig och ädel Champagne av druvan Arbane Blanc av ingen blend utan till 100% av druvan Arbane Blanc. Göran köpte en vingård i Côte du Bar i Champagne 2021 på 1,2 ha.
Göran berättar:
– Arbane Blanc är en gammal och exklusiv druva som känns gör en Champagne som är balanserad, mineralisk och fukt med rena blommiga och fruktiga toner som ger dig en elegant framtoning och en ren och klar Champagne.
Det unika med Görans viner är att han entusiastiskt håller sig till gamla, naturliga metoder från 1700-talet för att göra denna Champagne.
– Jag fick en stark idé göra Champagne är helt framställd enligt tidigt 1700-tals metoder och på det gamla, naturliga sättet som man gjorde den på då. Alla druvor skördas för hand helt utan maskiner, gröngödsel och odlingen drivs helt ekologiskt á la modell Rudolf Steiner där måne och naturgödsel spelar en stor roll.
– Jag tillför inget svavel och inget socker – zero dosage – men istället så tillförs då en koncentrerad druvmust i vinet. Vinet ligger sedan 20-22 månader på flaska.
Och hur går det?
– Det går fantastiskt bra! Jag har nu fått en balanserad, lättdrucken och ädel Champagne. Eftersom Arbane Blanc har ett tunt skal så är Champagnen Origine, Jacques Robin Origine Brut, ger den en mycket elegant Champagne, inga kraftiga tanniner men mycket fina och oerhört fruktiga aromer av körsbärsblom, krusbär och mogna plommon. Vi har totalt en första buteljering på 1200 flaskor på 100% Arbane- cuvée från skörden 2021. Odling och vinifiering sköts av grannen och champagneproducenten Jacques Robin.
– Kvalitet framför kvantitet gäller. I vingården är Arbane ganska svårodlad. Därför har många gamla godkända druvor försvunnit. Arbane är ju en druva som är lågavkastande och ger endast en mindre begränsad skörd per ha. Man får enligt reglerna endast producera 6400 flaskor per ha.
– Och druvan är inte heller så motståndskraftig mot exempelvis bladmögel, svamp… men! Den har också samtidigt en stor fördel. Den har unika egenskaper, aromer och smak. Alltså perfekt för vinintresserade, restauranger, champagnebarer och vinklubbar.

Champagnen Origine, Jacques Robin Origine Brut finns just nu inte att få tag i på Systembolaget eftersom vinföretaget än så länge har en liten produktion, men den som är intresserad kan förstås göra en privatimport genom att >> kontakta Göran på mejl, så hjälper han er.