Påskmiddag och då sneglar många åt naturvinshållet. Vi tipsar om ett småskaligt naturvin och vi lagar långkok med bräserat lamm!
Naturviner vara dyrare – men inte just detta vin! – trots att de tillverkas av små producenter och kostnaderna för ekologisk odling, handskörd och vintillverkning med minimal inblandning av vinmakaren är högre, men resultatet blir ju även en renare produkt med färre tillsatser.
Det finns egentligen inte någon accepterad definition av naturvin, är det allmänt accepterat att vara vin som odlas ekologiskt (biodynamiskt) och tillverkas utan tillsatser.
Vi pratar otroligt småskaligt!

Ny årgång – SOS Pudu Erazo 2023
Detta är ett naturvin producerat den minimalistiske vinmakaren Leonardo Erazo i Itatadalen, Chile som producerar ca 80 000 – 100 000 liter vin per år.
I SOS Pudu Erazo är det druvorna Cinsault, País, Moscatel, Semillon, Chenin blanc, Riesling, Albariño och Chardonnay från stockar planterade redan 1950 som bush vines som samspelar på ett formidabelt smakfullt sätt.
Detta är ett autentiskt vin, fullt av liv, spänning och friskhet. Ett torrt, lätt och mycket fruktigt mörkrött vin med både djup, mineralitet och välstrukturerade tanniner. Man ges en nyanserad, bärig smak med inslag av skogshallon, rökig mineral, lavendel, körsbär, färsk mynta, blåbär och jordgubbar. SOS Pudu Erazo är ett medelfylligt vin med en bra fruktsyra samt en snygg och mjuk finish!
Druvorna avstjälkas för hand och sedan följer en vinifiering. Vinet har varken klarnats eller filtrerat, det är helt veganskt. Lagring i rostfria ståltankar fram till buteljering. Här handlar det verkligen om småskalighet och lågt skördeuttag! SOS Pudu Erazo ingår i det tillfälliga sortimentet och några flaskor finns här och där i butiker runt om >>.
SOS Pudu Erazo 2023, SB.nr: 13101 – 151:-

Italiensk påskmiddag – bräserat lamm i vinsås
Stufato di agnello in salsa di vino – på svenska betyder det ’bräserat lamm i vinsås’. I Toscana som i alla andra delar av Italien älskar man olika varianter av långkok och köttgrytor. Till SOS Pudu Erazo kan man gärna servera en mustig gryta och långkok. Stufato di agnello in salsa di vino lagar man på lammbitar i en något otraditionell rätt till påsk – smakfullt, heta kryddor, vitlök med lite syrligt från citronen… Prova att laga rätten med SOS Pudu Erazo till påskhelgen och unna dig ett gott vin till lammgrytan.
- 1 kg lamm i mindre benfria bitar, exempelvis skuldra
- grovkornigt salt och nymalen peppar
- olivolja
- 1 dl vetemjöl
- 2 gula lökar, strimlas grovt
- 2-3 vitlöksklyftor, pressade i salt med kökskniv
- 1 kruka färsk oregano
- 1/2 chilipeppar, finhackas
- 1 dl rödvin (ex.vis SOS Pudu Erazo)
- malen svartpeppar
- 1 stor morot eller 2 mindre, skalad, skivas grovt
- 1 burk hela inlagda plommontomater
- 3 dl buljong
- saften av ½ citron
Börja med att eventuellt ansa lammbitarna från fett och strö salt och peppar på och rulla runt bitarna i mjöl.
Hetta upp lite olivolja i en ugnsfast gryta på medelvärme och bräsera lammbitarna så att de blir jämt brunstekta runt om. Rör om så att det inte bränns vid.
Sänk värmen och tillsätt löken och stek på i några minuter till, så att den blir transparent.
Lägg till den pressade vitlöken, chilipepparn och tillsätt även vinet. Koka ihop under några minuter så att allt reduceras lite.
Tillsätt nu buljong (eventuellt mer efterhand som grytan kokar) samt morot och plommontomater och hackad färsk oregano.
Krydda.
Sänk till låg värme, täck grytan med lock och sjud i ca 1 timme, eventuellt lite längre, tills lammet är mört och genomstekt.
Garnera med färska örtkryddor och servera till polenta, ris eller med pasta.