Till en vegetarisk Bolognese kan vi inte låta bli att öppna en flaska Le Monde Refosco. Vad skulle skulle passa bättre till en mustig och riktigt kryddrik och saftig vegetarisk Bolognesesås med extra allt. Det som gör såsen så mustig är de svarta bönorna och linserna. Här får du recept!
Le Monde Refosco | Friuli-Venezia Giulia | SB 2408 | 89 kr
Vinområdet Friuli-Venezia Giulia, beläget mellan Alperna och Adriatiska havet är en mycket speciell region och vinodlingen här går tillbaka till romartiden. DOC Grave del Friuli har ett mycket gott anseende för sina vita och röda viner. Här tipsar vi om ett mycket mjukt och trevligt rött vin som passar till vår mustiga tomatsås.
Le Monde Refosco är ett Friulivin som vi tycker är extremt prisvärt. För 89 kr får du ett klassiskt, mycket välgjort och druvtypiskt vin som bjuder det på en elegant bouquet av dov mysk med stänk av fräscha vilda skogsbär, örter samt toner av lakrits och choklad. Tittar man på glaset så glittrar vinet i en kraftig röd med violetta nyanser. Detta vin är anmärkningsvärt intressant för sin mörka färg och sin markanta och trevliga balans, förvånansvärt fylligt och fruktigt med en trevlig rund finish. Att detta vin tål dessutom tål att lagras i sådär en 3-4 år tycke vi också är ett plus.
Mustigaste Vego-Blognesen med extra allt
När nästan alla ingredienser är hackade och skivade, så blir det extra gott om Bolognesen får puttra i någon timme. De är upp till dig om du vill ha en skvätt vin i såsen!
- 1-2 burkar krossade tomater
- 2 medelstora gula lökar, hackas fint
- 2 morötter, skalas och hackas fint
- ½ purjolök, skivas tunt
- 3 vitlökar, rivs
- 1 bladselleri, skivas tunt
- 1 kruka bladpersilja, hackas
- 1,5 dl svarta beluga linser
- 1,5 dl svarta inlagda bönor
Kryddor: salt, peppar, 1 lagerblad, färsk basilika, lite torkad oregano, chiliflingor, 1 tsk hela kumminfrön, 1 msk råsocker
Börja med att koka linserna enligt förpackningen.
I en kastrull fräses lök, vitlök, morötter, purjolök, selleri på låg värme en stund.
Tillsätt de krossade tomaterna.
Börja krydda och låt puttra en halvtimme.
Tillsätt nu de kokade och sköljda svarta linserna samt de sköljda inlagda svarta bönorna samt persiljan.
Låt allt gärna puttra en halvtimme till så att smaker och kryddor gifter sig.
Servera med din favoritpasta.
Mer om vin och pasta hittar du här:
- Dryckestips till olika pastarätter
- Ingen pasta utan sås och vin
- Lite pasta, lite svamp, otroligt gott!