Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Okategoriserade artiklar om vin

»  Vinjournalens bästa mousserande viner detta år!

Vinjournalens bästa mousserande viner detta år!

Vinjournalens bästa mousserande viner detta år!

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 26 december 2024

Vi ringer in det nya året med Vinjournalens bästa mousserande viner som vi provat i år! Gott nytt år önskar vi alla läsare!

Vi önskar alla läsare ett gott nytt år md trevligt bubbel. Här finns både nyheter och gamla godingar – vi har valt …. Prisvärda viner i olika prisklasser och olika stilar: Crémant, Franciacorta, Prosecco, Cava och Champagne – säkra topplistan som vi tycker passar alla smaker och alla plånböcker!

Le Champ Blanc de Blancs – 199:-

Härligt och fräscht mousserande vin från Ormond Valley, Gisborne på Nya Zeeland gjort på Methodè Champenoise.  Krämig mousse, fina bubblor, smak av bränd citrus och persika och nybakat bröd samt en ton av brulée.

Pizzolato Spumante d’Italia Bianco Extra Dry – 79 :-

Fräscht bubbel från italienska Veneto. Ingn Proscco men liknande stil med myckt fruktig smak av citrus, päron och tropiska frukter. Torra sprudlande bubblor med fräscht och kul framtoning.

Cecilia Brut – 149:-

Smakintensivt, mousserande vin från trevliga Marlborough. Fruktig och vacker bouquet av vita blommor och delikata fruktiga dofter av äpplen, päron och hasselnötter. En ton av rostat bröd och ett fint mineraliskt avslut.

Derbusco Cives Doppio Erre Di Franciacorta Brut – 249:-

Sofistikerat finvin från italienska Franciacorta med balanserad hög syra ger en elegant och vacker smak i gommen. Allt toppas med en mousse likt silkesstruktur – man känner från start att detta är ett vin med ett individuellt uttryck och en snygg karaktär.

Prosecco Pizzolato Organic – 109:-

Populär och bästsäljande Prosecco är aldrig fel i mycket bubblig, fruktig stil md häftiga smaker av päron, honungsmelon, krusbär och citrus. Ihållande bubblor som håller länge.

Baglietti Prosecco No.10 – 269:-

Ungdomlig och elegant, stor torr smak av päron, citrus och mandel och framför all en fyllig smak som verkligen ger mersmak. Härliga bubblor och framför allt en snygg plopp!

Crémant de Loire Blanc de Blancs Brut Cuvée Celeste – 109:-

Fin mousserande fruktig och torr crémant och man känner en doft och smak av gula äpplen, aprikos och citrus med lite kex. Snygg mineralisk avslutning och fina bubblor.

Campo Viejo Cava Brut Reserva Organic 2021 – 105:-

Årgångscava av de typiska druvorna med frisk smak av citrus och gröna äpplen. Vinet har lagrats i 15 månader vilket ger en fin mousse och en rund och balanserad smak. Generös, krispig och fruktdriven.

Federico Paternina Banda Azul Brut, 2022 – 99:-

Smakrik, komplex och torr Reserva klassad Brut Nature. Detta mineraliska bubbel har lagrats i 40 månader. Mysiga smaker av rostat kex och citrus, med inslag av äpplen, lime och örter.

Privat Brut Nature Reserva, 2022 – 139:-

En traditionell Cava från spanska Penedés. Torr med fruktig skjuts och smaker av gröna frukter med brödiga inslag och en ton av gummi som ger det där illa extra.

Bonnet Perle Rosée Brut – 429:-

En god Champagne med nyanserade och friska smaker av smultron, rostat bröd, hallon, nougat och blodapelsin. Klart vin med trevlig mousse och som har en snygg struktur med en finessrik mineralitet i en utvecklad och blommig eftersmak.

Champagne Didier Michel Grand Cru, 2016 – 479:-

En årgångschampagne som är balanserat snygg och elegant utvecklad, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, persika, rostat bröd, mineral, fransk nougat och grapefrukt. Krämig avslutning.

Champagne Charles Ellner Grande Réserve 2016 – 349:-

Fantastisk elegant och krämig årgångschampagne till ett bra pris direkt från Champagne med en balanserad syra och en finstämd mousse. Doften är ljuvlig och klar med blommiga, friska och fräscha toner av röda äpplen, rostat bröd, fransk nougat, mineral.

Frågor och Svar

Ordet är en fransk term för viner och som kan stå på etiketten och beskriver i allmänhet ett vin av en specifik blandning eller batch. Att det står cuvée på etiketten är ingen garanti för överlägsen kvalitet.

Champagne lagras länge, därför måste flaskorna flyttas och roteras för att lossa sedimentet som samlas i flaskans hals (en blandning av döda jästsvampar och jästhjälpmedel) och som man kastar vid andra jäsningen. På franska heter det ’remuage’ som betyder befrielse.

Det finns cirka 58 miljoner bubblor i en flaska champagne.

Till champagne passar det bra att servera milda ostar, skaldjur, salta snacks eller varför inte en toastskagen.

Torr champagne.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar