
Tempranillo en ädel druva från Spanien
Tempranillo är en röd druva med spanskt ursprung. Denna druva har medelfyllig kropp och medelhöga tanniner (strävhet). Tempranillo är ett mycket populärt rött vin från Spanien och det är den tredje mest planterade druvan i världen. Denna druva är känd för sin förmåga att åldras på ekfat, och kan mycket väl lagras i mer än 20 år. Här finner vi fruktsmaker som röda körsbär, mörka körsbär och toner av röd paprika och soltorkad tomat.
Ett tidigt vin från Rioja
Denna druva kommer ursprungligen från Spanien, vilket också är dess främsta producent, följt av Portugal i den Gamla Världen. Mer exakt växer Tempranillo i vinregionerna Rioja, Ribera del Duero och Porto. Idag kan vi hitta druvan i små mängder även i länder som Frankrike, Argentina eller Australien, USA och Mexiko.
Tempranillo, som på spanska betyder tidigt, lever upp till sitt namn eftersom denna druva tenderar att mogna mycket tidigare än de andra druvorna i Spanien. Den anses härstamma från La Rioja, och är även känd i Spanien som ”den ädla druvan”. En annan märklig anekdot är att i Italien visade det sig att på några av vingårdarna som planterade Malvasia Nera visade sig egentligen vara Tempranillo.
Klimat som gynnar druvan
Tempranillos rötter absorberar lätt kalium vilket leder till en öka syra-halt i druvan. Denna druva kommer från soliga klimat och växer mycket bra när den omges av berg som skyddar den från vinden. Ja, den älskar solen, och det hjälper den att få de sockernivåer som behövs. Å andra sidan hjälper kalla nattemperaturer mycket för att tanninerna och syran ska nå sin perfekta punkt.
Vinjournalens tips på Tempranillo

Joven Heredad De Berganzo
Joven Heredad De Berganzo från Rioja är ungt, fräscht och mångsidigt. Vinet har en kryddig smak med fräscha, fruktiga inslag av mörka körsbär, blåbär, hallon, viol och örter.
Druvor som blandas med Tempranillo
Tempranillo lagrat på ekfat skapar ett vin som förbättras med åldern och ger aromer av plommon, tobak och läder, medan ett ungt Tempranillo ger oss fräscha och fruktiga toner, det vills säga det finns något för alla typer av smaker. Vi hittar Tempranillo i nästan alla viner från Rioja och Ribera del Duero. De blandas normalt med Grenache, Mazuela, Graciano och till och med Merlot och Cabernet Sauvignon. Denna druva, även kallad Tinta Roriz i Portugal, ingår till stor del i sorterna som blandas till vissa portvin.
Vad ska man äta med Tempranillo?

De dominerande smakerna av denna druva kombineras med fördel med biff eller lamm. Och inte bara är det, dess stora mångsidighet är mycket välsmakande i tomatbaserade rätter som pasta eller grillade grönsaker.
För tips om vingårdar att besöka som gör bra Tempranillo, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.