Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.

Bläck

Bläck i vinbeskrivningar syftar vanligtvis på en mörk färg och toner av djup lila eller blå, vilket kan antyda en högre koncentration av antocyaniner från druvskalen. Det kan också referera till en intensiv tanninstruktur och en fyllig kropp, som ger en känsla av ”tung” och ”tät” i munnen.

Läs om andra vinords betydelse

Frågor och Svar

Bläck är en term som används för att beskriva en smak- och doftprofil i röda viner som har en tydlig ton av bläck, ibland även kallad ”tuschpenna” eller ”grafit.”

Druvor som ger bläckiga viner inkluderar Syrah, Petite Sirah, Malbec och Cabernet Sauvignon.

Bläckiga smaker i vin kan orsakas av föreningar som kallas pyraziner, som finns i druvskal. Om druvorna inte har mognat tillräckligt eller om det sker överdriven extraktion vid vinframställningen kan det resultera i bläckiga, vegetativa eller gröna smaker i vinet.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Fler artiklar