Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.

Pärlande

Pärlande i vin-sammanhang beskriver en känsla av bubblor som kittlar på tungan och ger en uppfriskande känsla i munnen. Det kan vara en lätt mousserande effekt som man ofta associerar med exempelvis champagne eller prosecco. Pärlande viner kan ge en festlig och uppiggande känsla.

Läs om andra vinords betydelse

Frågor och Svar

Pärlande vin är vin som har en lätt mousserande effekt, där små bubblor kittlar på tungan och ger en uppfriskande känsla i munnen. Det kan exempelvis vara champagne eller prosecco.

Pärlande effekt i vinet uppstår genom en andra jäsning där koldioxid bildas och löses upp i vätskan. När flaskan sedan öppnas frigörs koldioxiden och bubblorna bildas.

Pärlande vin passar ofta bra till lättare maträtter som skaldjur, fisk eller sallader. Det fungerar också bra till tilltugg och aptitretare, eller som en förfriskning på en varm sommardag.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Fler artiklar