Ädelröta är en svamp som kan växa på druvor under särskilda förhållanden och skapa en söt och koncentrerad smak i vinet. Det är vanligt i söta dessertviner som Sauternes och Tokaji och kan bidra med smaker som honung, torkad frukt och nötter.
Ädelröta är en svamp som kan växa på druvor under särskilda förhållanden och skapa en söt och koncentrerad smak i vinet. Det är vanligt i söta dessertviner som Sauternes och Tokaji och kan bidra med smaker som honung, torkad frukt och nötter.
Ädelröta, eller Botrytis cinerea, trivs i fuktiga och varma förhållanden och kan sprida sig på druvor som är kvar länge på vinstocken. Det kräver specifika klimatförhållanden och är därför relativt ovanligt.
Sauternes-viner från Bordeaux, Frankrike, och Tokaji-viner från Ungern är de mest kända vinerna som skapas med hjälp av ädelröta.
Vin som skapats med ädelröta är oftast söta och passar därför bra med desserter som frukt, bakverk och ost. De kan också fungera bra som aperitif eller efterrättsvin.