Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.

Mineral

I vin-sammanhang beskriver termen ”mineral” en smakprofil som kan påminna om mineraler eller steniga toner. Det kan vara en subtil smak som ger vinet en extra dimension av komplexitet, och kan ibland även beskrivas som en lätt saltighet. Mineralitet kan påverkas av druvsorten, jordmånen och klimatet där druvorna odlas.

Läs om andra vinords betydelse

Frågor och Svar

Mineral i vin-sammanhang beskriver en smakprofil som kan påminna om mineraler eller steniga toner.

Viner som odlas på kalkhaltiga jordar, som exempelvis Chablis, kan ha en tydlig mineralitet. Andra viner som ofta beskrivs som mineraliska är Riesling och Sauvignon Blanc.

Viner med mineralitet passar ofta bra till fisk och skaldjur, samt maträtter med ljust kött eller grönsaker. Vinet kan också fungera som en fördrink eller ett lättare vin att dricka på egen hand.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Fler artiklar