Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.

Rostat ekfat

När man smakar på ett vin och upplever en smak av rostat ekfat, så innebär det att vinet har lagrats i ekfat som har rostats på insidan. Denna process ger viner en smak av vanilj, kryddor, rökighet och ibland även en ton av kaffe eller choklad. Rostat ekfat är vanligt inom vinproduktionen och används ofta för att ge vinet en mer komplex och djup smakprofil.

Läs om andra vinords betydelse

Frågor och Svar

Ekfat kan ge vinet smaker av vanilj, kryddor, kokosnöt, tobak, choklad och kaffe.

Rostade ekfat kan ge en rökig smak och en rostad karaktär till vinet. Det kan också påverka vinets tanniner och ge det en mjukare och mer avrundad smak.

Rostade ekfat används vanligtvis för att lagra röda viner, särskilt kraftfulla viner som Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Fler artiklar