Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.

Smörkola

Smörkola är en smakprofil i vin som påminner om smaken av kolasås och smör, vanligtvis associerad med röda viner som har lagrats på ekfat. Smaken ger en fyllig och len känsla i munnen och kan också ha inslag av vanilj och karamell. Smörkola är en vanlig smakprofil i viner som kommer från Kalifornien och Australien.

Läs om andra vinords betydelse

Frågor och Svar

Smaken av smörkola kan hittas i en rad olika viner, särskilt de som har lagrats på ekfat, som Chardonnay och Cabernet Sauvignon.

Smaken av smörkola i vinet kan orsakas av en kemisk reaktion som sker när vinet lagras på ekfat. Det kan också vara en naturlig smak som kommer från druvorna själva.

Ett vin med smak av smörkola kan ofta passa bra med rätter som har en rik och krämig smak, som exempelvis risotto eller grillad lax med smörsås.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Fler artiklar