Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.

Strävt

Strävt är en smakprofil som beskriver känslan av torrhet eller strävhet i munnen när man dricker vin. Det kan kännas som om tungan och kinderna torkar ut och det orsakas vanligtvis av höga tanniner i vinet. Strävheten kan vara mer framträdande i röda viner och kan bidra till vinets struktur och kropp.

Läs om andra vinords betydelse

Frågor och Svar

Vanliga orsaker till strävhet i vinet är tanniner från druvskalet, ekfatslagring och lång lagringstid.

Sträva viner passar bra med maträtter som har en hög fetthalt, till exempel rött kött, grillat eller rätter med krämig sås.

Strävheten i vinet kan mildras genom att dekantera vinet och låta det luftas, samt genom att servera vinet vid rätt temperatur och kombinera det med rätt maträtt.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Fler artiklar