Aconcagua är en av Chiles mest framstående vinregioner, belägen cirka 65 km norr om Santiago. Regionen är uppkallad efter Aconcagua-berget, den högsta toppen i Anderna, vars smältvatten bevattnar dalens bördiga jordar.
Druvsorter och vinproduktion
I Aconcagua dominerar blå druvsorter, som utgör cirka 90% av odlingarna. De främsta inkluderar Cabernet Sauvignon, Carmenère, Syrah och Cabernet Franc. Dessutom odlas Sangiovese och Nebbiolo i mindre omfattning. Dessa druvor trivs i dalens varma, torra klimat och ger upphov till fylliga och komplexa rödviner.
Casablanca-dalen, belägen närmare kusten, har ett betydligt svalare klimat på grund av influenser från Stilla havet. Här odlas gröna druvor som Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling och Gewürztraminer, vilka resulterar i friska och aromatiska vita viner. Bland de blå druvorna i Casablanca finner man Pinot Noir och Merlot, som producerar eleganta och balanserade viner. Viner från Casablanca anses vara bland de främsta i Chile.
Mindre kända distrikt
Förutom de mer kända områdena finns även mindre distrikt som San Antonio och Ocoa i Aconcagua-regionen. Dessa områden bidrar till regionens mångfald och erbjuder unika terroirer som kompletterar Aconcaguas vinproduktion.