Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.

Aconcagua

Allt om Vin» Regioner» chile

»  aconcagua

aconcagua

Aconcagua är en av Chiles mest framstående vinregioner, belägen cirka 65 km norr om Santiago. Regionen är uppkallad efter Aconcagua-berget, den högsta toppen i Anderna, vars smältvatten bevattnar dalens bördiga jordar.

Druvsorter och vinproduktion

I Aconcagua dominerar blå druvsorter, som utgör cirka 90% av odlingarna. De främsta inkluderar Cabernet Sauvignon, Carmenère, Syrah och Cabernet Franc. Dessutom odlas Sangiovese och Nebbiolo i mindre omfattning. Dessa druvor trivs i dalens varma, torra klimat och ger upphov till fylliga och komplexa rödviner.

Casablanca-dalen, belägen närmare kusten, har ett betydligt svalare klimat på grund av influenser från Stilla havet. Här odlas gröna druvor som Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling och Gewürztraminer, vilka resulterar i friska och aromatiska vita viner. Bland de blå druvorna i Casablanca finner man Pinot Noir och Merlot, som producerar eleganta och balanserade viner. Viner från Casablanca anses vara bland de främsta i Chile.

Mindre kända distrikt

Förutom de mer kända områdena finns även mindre distrikt som San Antonio och Ocoa i Aconcagua-regionen. Dessa områden bidrar till regionens mångfald och erbjuder unika terroirer som kompletterar Aconcaguas vinproduktion.

Frågor och Svar

De främsta druvsorterna inkluderar Cabernet Sauvignon, Carmenère, Syrah och Cabernet Franc, med en dominans av blå druvor som utgör cirka 90% av odlingarna.

Viner från Casablanca är kända för sin friskhet och aromatiska profil, särskilt de vita vinerna gjorda på Sauvignon Blanc och Chardonnay, tack vare det svalare kustklimatet.

Aconcagua-berget bidrar med smältvatten som bevattnar dalens vingårdar, vilket är avgörande för vinodlingen i det torra klimatet.

Förutom internationella sorter odlas även druvor som Sangiovese och Nebbiolo i mindre omfattning, vilket bidrar till regionens mångfald.

Närheten till havet medför svalare temperaturer och dimma, vilket förlänger druvornas mognadsprocess och bevarar deras naturliga syranivåer, vilket är fördelaktigt för produktionen av högkvalitativa vita och röda viner.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Fler artiklar