Nyårsafton närmar sig med stormsteg och det är dags för glam, fest och årgångschampagnen. Men kanske behöver du inte festa alls eller har någon ursäkt för att ens öppna en flaska champagne, så där bara rakt av en vardag… du kan ju helt enkelt dricka årgångschampagnen bara för att det är gott!
Snabbmeny för denna artikel
- Hur tillverkas champagne?
- Vad är skillnaden: Non-Vintage och Vintage
- Vad är Méthode Traditionelle?
- Bestämmelser för årgångschampagne
- Non-Vintage vs Vintage
- Tips på välkända årgångschampagner
- Vinjournalens tips Årgångsbetecknad Champagne
- Frågor och svar om årgångschampagne
Men vilken champagne ska man välja? Det gäller att hitta en bra och prisvärd årgångschampagne? Vi reder ut begreppen, här är allt du behöver veta om den ädla drycken!
Hur tillverkas champagne?
Champagne är världens mest kända mousserande vin men i motsats till andra bubbelviner så kommer champagne endast från regionen Champagne. Champagne kan vara olika söta. Sötman får man fram antingen genom att tillsätta socker eller sött vin, så kallad dosage.
Man tillsätter jäst till ett stilla vin och sedan låter det jäsa i flaska som man får dessa fantastiska bubblor.
Man kan använda både gröna och blå druvor men man vill inte att de blå skalen krossas och färgar musten röd, så druvorna pressas mycket försiktigt.

Vad är skillnaden: Non-Vintage och Vintage
En årgångschampagne kallas ofta vintage champagne och tillverkas av druvmust som måste komma från samma årgång. En icke-årgångschampagne kallas för non-vintage och märks med NV. Kända champagnehus brukar producera en årgångschampagne när det har varit ett särskilt bra år och när druvorna håller en extra hög kvalitet. Det kan vara lite knivigt eftersom klimatet kan vara lynnigt exempelvis med snöstormar, frost och hagel eller extrem torka på somrarna. Ett kvalitetsår ger en fylligare och djupare champagne, vilket gör det till ett årgångsår.
På Systembolaget hemsida finns en årgångstabell bland annat för årgångschampagnen och för att hjälpa konsumenter på traven. Här >> hittar du den!
Vad är Méthode Traditionelle?
Att producera champagne är en vetenskap i sig och mer komplicerat än att tillverka ett stilla vin. Champagnen görs med Méthode Traditionelle som också brukar kallas för Méthode Classique med en andra jäsning på flaska för att skapa bubblor. Först görs ett basvin som får jäsa för att få fram de olika smakerna. 20 % av basvinet måste däremot sparas för nästa års blandningar.
Bestämmelser för årgångschampagne
Det finns några särskilda regler kring årgångschampagnen som kan vara bra att känna till. Förutom att druvorna måste komma från samma år, så finns det till exempel regler kring hur länge en champagne måste lagras för att få en fin struktur och en tydlig elegant mineralitet.
Enligt AOC (appellation d’origine contrôlée) krävs minst 1,5 år för att helt utveckla alla smaker som man eftersträvar. I en årgångschampagne kommer druvorna ju från en enda årgång snarare än att man blandar flera års skördar. Det betyder att champagnen blir väldigt god men den måste också i minst 3 år för att få en unik smak och karaktär för just det året och under denna tid är champagneflaskan förseglad med en kapsyl och detta sker innan den buteljeras. På flaskans etikett kan det stå både vintage eller millésimé och årtalet förstås.

Non-Vintage vs Vintage – vad är bättre?
Det flesta champagner är standardchampagne. Medan årgångschampagnen hyllas för sin unika karaktär, så är det inget fel i att dricka standardchampagne. Det karaktäristiska med champagne är att varje champagnetillverkare har sin egen genuina stil med druvor, smaker och aromer. Givetvis beror det också på vilka druvor som används. En del champagnehus är specialiserade på Chardonnay-druvor, andra kan vara Pinot Noir-fokuserade.
De tre primära druvsorterna, en blå druva och två gröna druvor som används allra mest är Chardonnay, gör champagnen frisk och elegant, Pinot Noir ger ett kraftigt basvin som ger struktur och Pinot Meunier är den fruktigare druvan som ibland kan kännas blommig. Sedan förekommer de i olika blends, Blanc de blanc med endast Chardonnay eller Blanc de noir av de blå druvorna. Sedan förekommer de i olika blends, Blanc de blanc med endast Chardonnay eller Blanc de noir av de blå druvorna.
Det finns dessutom ett fåtal andra druvsorter som fortfarande är tillåtna men används mer sällan som Petit Meslier, Arbanne och Pinot Blanc. Men vintage champagne måste tillverkas till 100 % från det år som anges på etiketten, oavsett druva.
Champagne kan vara från supersöta till otroligt torra. Man delar upp det mellan
- Extra Brut: < 6 g socker per liter
- Brut: < 12 g socker per liter
- Extra Dry: 12 till 17 g socker per liter
- Sec: 17 till 32 g socker per liter
- Demi-Sec: 32 till 50 g socker per liter
- Doux: 50 g socker per liter

Tips på välkända årgångschampagner
Det finns omkring 1000 olika champagner på Bolaget, både vintage-champagne och non-vintage. Om man nu ska hålla sig till årgångschampagne så finns det ett utbud med olika priser. Några exempel kan vara
Taittinger Brut Millésimé, 2014, nr 7871, 599 kr
Comtes de Champagne Blanc de Blancs, 2011, nr 53874, 1595 kr
Domaine Dehours La Croix Joly Oeil de Perdrix Extra Brut, 2011, nr 79654, 719 kr
Även om det finns andra mousserande vinstilar som prosecco, cava, crémant och sekt som är smakfulla, så är nog ändå en årgångschampagne det allra festligaste vinet!

Vinjournalens tips Årgångsbetecknad Champagne
Läs mer om champagne: