Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin Fakta

»  Brunello di Montalcino, ett prestige docg i Italien

Brunello di Montalcino, ett prestige docg i Italien

Brunello di Montalcino, ett prestige docg i Italien

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 29 april 2013

Enligt de enda kända dokumenten framställdes de första röda vinerna här under den första delen av 1300-talet. De Brunello di Montalcino-viner som vi idag är bekanta med började inte tillverkas förrän 1800-talets senare hälft. Detta skedde strax efter Il Risorgimento, det stora enandet, då Italien äntligen blev en enad nation.

Regler som styr framställandet av Brunello di Montalcino-viner:

  • Alla Brunello di Montalcino-viner måste göras på 100% Sangiovese-druvor.
  • De måste lagras i minst 4 år, 5 om de ska bli en Riserva.
  • Av dessa fyra år måste två vara på ekfat.

Mycket av vad Brunello di Montalcino-vinerna är idag har tillkommit tack vare en mans slit och kärlek. Den mannen var Ferruccio Biondi-Santi som, efter att ha tjänstgjort i Garibaldis armé, kom hem för att ta över sin farfars vingård Fattoria del Greppo.

Under sin tid skulle Biondi-Santi komma att utveckla en rad olika vinframställningstekniker, som förändrade sättet man producerade vin i hela den toskanska vinregionen. Många av teknikerna används än idag för att skapa de fantastiska Brunello di Montalcino-vinerna.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

De första röda vinerna framställdes här under den första delen av 1300-talet, men de Brunello di Montalcino-viner som vi känner till idag började tillverkas först under 1800-talets senare hälft.

Alla Brunello di Montalcino-viner måste göras på 100% Sangiovese-druvor.

Brunello di Montalcino-viner måste lagras i minst 4 år, 5 om de ska bli en Riserva.

Av de fyra åren som Brunello di Montalcino-viner måste lagras måste två vara på ekfat.

Ferruccio Biondi-Santi var en man som utvecklade en rad olika vinframställningstekniker som förändrade sättet man producerade vin i hela den toskanska vinregionen. Många av teknikerna används än idag för att skapa de fantastiska Brunello di Montalcino-vinerna.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar