För att vara ett gott rosévin idag, måste de vara krispiga och torra för att möta de avancerade smakerna hos moderna vindrickare. Men det är inte bara sötman som inverkar på hur man väljer goda viner.
De främsta rosé-producerande länderna:
- Frankrike
- Italien
- Spanien
Rosévin görs på tre olika sätt, Saignee, Vin Gris eller Avfärgning. Alla metoderna används för att producerar bra roséviner. Men, där både Vin Gris och Saignee-metoderna anses kunna producera viner av mycket hög kvalitet, så anses avfärgning vara den sämsta metoden.
Om man letar efter exceptionellt goda roséviner, är det bra att veta att de som görs med Saignee-metoden anses vara allra bäst. Vinerna framställs genom att man drar ut en liten mängd fruktsaft under jäsningsprocessen. Sedan läggs rödvinssaft till den vita vingrunden för att framställa rosévinet. Det anses ge de bästa resultaten, men konservativa anser att de inte är ”äkta” roséviner, då de är en blandning av rött och vitt vin.