Malbec har varit en åtråvärd rödvinsdruva sedan urminnestider och är en av de sex druvor som tillåts i den kända Bordeaux-blandningen. Druvan har hållit stånd i både med- och motgångar. Idag är det den sydvästra delen av Frankrike en tung förespråkare för druvan. Men det finns ytterligare ett land som gjort den till sin signaturdruva….

Malbec i Frankrike
Malbec var historiskt sett en stor druva i Bordeaux men började under 1900-talet tappa mark till Merlot och Cabernet Franc på grund av sjukdomar och frost. Druvan blev mindre populär i Bordeaux efter 1956 när frost dödade 75 % av skörden. Bland de kända franska vinerna idag är Cahors en Appellation d’origine contrôlée (AOC) som föreskrifter att druvan som plommonliknande smakkomponent måste utgöra minst 70 % av blandningen, tillsammans med Merlot och Tannat. Druvan finns fortfarande i mindre mängder i kvalitetsklassade AOC i exempelvis Bergerac, Buzet, Côtes de Duras, i Languedoc regionerna Cabardès och Côtes de Malepère samt i Loiredalen. Allt lite här och där men den har verkligen fått ett uppsving i den nya vinvärlden och i USA och inte minst i Argentina.

Mångsidig druva
Malbec har ett tjockt skal och behöver därför mer sol än exmpelvis Cabernet Sauvignon eller Merlot för att mogna. Druvan ger komplexa smakfulla viner med en djup mörk färg och gott om tanniner. Traditionellt är vinbusken inte spaljerad utan den odlas istället som buskrankor med en relativt låg avkastning på cirka 6 ton per hektar. Detta är en ombytlig druva och den är mer klimatkänslig.
Malbec i Argentina
Medan arealen för druvan minskar i Frankrike, då ökar den i Argentina och har blivit landets signaturdruva för röda viner. Druvan kom i mitten av 1800-talet i form av två sticklingar från Frankrike och det var de allra första vinstockarna som planterades i Argentina. Den blev senare riktigt populär i slutet av 1900-talet när den argentinska vinindustrin började fokusera mer på kvalitativa viner för export. Idag är detta den mest utbredda röda druvsorten i landet.
5 snabba om Malbec
- är en 200 år gammal druvsort som kommer från Cahors i Frankrike.
- är en av sex druvor som är tillåtna i en röd Bordeaux-blandning.
- idag kommer mer än 75 % av druvan från Argentina.
- i Argentina har druvan ökat sina odlingar med 171 % sedan millennieskiftet.
- den internationelle vinkritikern och sommelieren James Suckling, beskriver den argentinska signaturdruvan som ”levande och elegant” och med en ”stark kick” i sin bok Learn About Malbec, 2020.
Skillnader mellan länder
Den argentinska druvan Malbec skiljer sig väsentligt från sina franska släktingar. I Argentina är bären och klasarna mindre. Argentinska Malbec-viner kännetecknas av sin djupa mörkröda färg och sina intensiva fruktiga smaker oh samtidigt har vinerna en sammetslen konsistens. De argentinska Malbec-vinerna saknar också den utpräglade och sträva tanninstrukturen som finns i de franska Malbec-vinerna, men de argentinska vinerna visar precis som de franska en fin potential för att lagras.

Kortfattat kan man säga att
- Argentina Malbec = frukt-dominant av plommon med en sammetslen struktur
- Fransk Malbec = salta, syrliga, distinkta tanniner, köttiga smaker av plommon och björnbär
Unika förutsättningar i Argentina
I hjärtat av Sydamerikas vinregion ligger Mendoza, i hjärtat av Argentinas vinland, en stad känd för sin gröna lummiga natur, sitt soliga väder och sin avslappnade livsstil. Mendoza ligger norr om San Juan och Salta och här återspeglar Malbec de många terroirer där den frodas och odlas högt uppe på bergen.
Här spelar Malbec huvudrollen och en relativ dålig jordmån, men fantastiska bevattningssystem och tempererat klimat har visat sig vara enastående för att Malbec ska trivas. Terroiren i Argentina är unik jämfört med resten av världen och skiljer sig även något runt om i landet.
Vinmakarna ändrar för att parera
För att förstå varför Malbec är så speciell, är det viktigt att ha en förståelse för hur vin tillverkas. Tillverkningsprocessen är fascinerande men lång. Druvorna skördas och sorteras, ibland ska duvorna avstjälkas, ibland inte. Det beror på om man vill påverka tanninnivåerna i det färdiga vinet och på vilka olika smaker som man vill lägga till. Sedan jäser man vinet vilket sker utan syre men som omvandlar socker till alkohol. Man kan göra både vita och röda viner med Malbec.
Argentina har förstås mycket goda viner att erbjuda förutom dessa, men har du en köttbit på grillen så vill du ha fruktigt mustiga viner i den där djupa, mörka färgen med djärva aromer och kanske gärna lite ekfatslagrat – ja, då väljer man säkerligen en Malbec.
Stigande globala temperaturer påverkar givetvis vattennivåer och solens intensitet, vilket förändrar terroiren. Vinkritikern Jancis Robinson skriver om hur vinproducenterna har fått ändra sina metoder för att parera ändra förhållanden. Många har flyttat sina vingårdar längre norrut för att hålla sina vinstockar vid konstanta temperaturer. En del har justerat tidpunkten för sin växtsäsong för att perfekt balansera sockernivåerna i de mogna druvorna. Och många gånger bäddar man in vinstockarna i nät för att skydda dem.

Malbec viner att prova
Vita, rose och främst då röda viner. Det finns härliga viner att prova på Systembolaget till vettiga priser, för Argentina vill konkurrera på världens vinmarknad. Prova olika viner i den här artikeln för att utforska den argentinska Malbec-världen.

Läs mer om Sydamerikas viner:
- 3 viktiga druvsorter i Sydamerika
- Tips: Komplett guide om sydamerikanska viner
- Sydamerikas bästa rödviner kommer ifrån Argentina