Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin Fakta

»  Fakta om Chardonnay-druvan

Fakta om Chardonnay-druvan

Fakta om Chardonnay-druvan

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 16 december 2014

För att påverka smaken på druvorna tillbringar vinodlarna somrarna med att hålla de lummiga lövverken under kontroll. Om de inte gör det kan druvorna inte få de näringsämnen de behöver för att frodas. I de flesta vingårdar planteras vinrankorna tätt ihop, för att rötterna ska tvingas gräva djupare ner i jorden och därmed ge druvorna en kraftfullare smak.

Några viner som görs på Chardonnay-druvor:

  • Chardonnay
  • Champagne
  • Chablis

I Frankrike är Chardonnay den näst mest odlade vitvinsdruvan efter Ugni Blanc-druvan. Här odlas fler Chardonnay-druvor än den berömda Cabernet Sauvignon-druvan. Dessa druvor finns i många AOC-viner, bland annat i dem från den världsberömda Loiredalen.

I resten av världen är Chardonnay-druvan fortfarande den mest odlade druvan med planteringar på över 160 000 hektar. Dessa druvor växer i fler länder än någon annan, trots den sjunkande populariteten runt millenniumskiftet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

För att druvorna ska få de näringsämnen de behöver för att frodas och påverka smaken.

För att rötterna ska tvingas gräva djupare ner i jorden och därmed ge druvorna en kraftfullare smak.

Chardonnay, Champagne och Chablis är några exempel.

Chardonnay-druvan.

Chardonnay-druvan, med planteringar på över 160 000 hektar i fler länder än någon annan druva.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar