Hos familjeproducenten Gosset i Epernay, den äldsta vingården i Champagne, har man tillverkat viner sedan 1584, då Pierre Gosset startade som vinodlare och gjorde främst röda viner från egna vinstockar. Kungahuset i Frankrike var på den tiden särskilt imponerade av hans viner som gjordes på druvorna Pinot Noir och Chardonnay. Men det var först under 1800-talet som man började tillsätta de idag så berömda bubblorna och lade grunden för gårdens kända Cuvéer.
Snabbmeny för denna artikel
- Vinjournalens Champagne Tips
- Frågor och svar
- Bildgalleri – Champagneproduktion
- Visste du detta om tillverkning Champagne?
- Film om hur du gör Champagne
Här producerar man inte Champagne med malolaktisk jäsning med enzymer, tillsättning av bakterier, utan genom traditionell jäsning med jästsvampar. Man kombinera sina viner druvor från flera skördar från flera skördar och får på så sätt fram en mycket personlig aromatisk doft och populär Champagne. Pinot Noir till 40% ofta odlat i området Ambonnay, Chardonnay till 60% kommer från Mesnil / Oger, Cramant och Villers-Marmer.
Att tillverka Champagne är mer komplicerat än att tillverka vin. Den lagras också längre för att få en fin struktur och utpräglad elegant mineralitet, smaker av mogen citrus, apelsin och mandarin med en lång eftersmak av honung och vanilj samt en bra syra.

Man kan kombinera denna champagne med så mycket annat än med räkor och skaldjur som ostron och musslor. Smakrika ostar som Parmesan eller Comté, även tryffel, gåslever, efterrätter, kött och fågel blir utmärkta matchningar.
Varför inte prova Gossets Grand Rosé Brut (art nr 7405) som finns i Systembolagets ordinarie sortiment? En ljuvligt rosa-orange och torr Champagne med den typiska friska, brödiga smaken och fruktiga inslag som hallon, vinbär, äpplen och citrus. Druvor Chardonnay och Pinot Noir. Pris 499 kr .
Johan Hedberg från Matgeek.se tar oss steg för steg genom produktionen hos Champagnehuset Gosset, från druva till flaska och förklarar varför Champagne kostar lite mer.
Bildgalleri – Champagneproduktion





Visste du detta om tillverkning Champagne?
- Visste du att en fransk munk från klostret HautVillers vid namn Dom Perignon kom på hur man gör champagne år 1693.
- Visste du att i malolaktiska jästa champagner omvandlar mikroorganismerna som finns naturligt i druvjuice tarte-äppelsyra, som finns i gröna äpplen, till mjuk mjölksyra, som finns i mjölk.
- Visste du att britterna var de första som uppfann den kraftigare champagne flaskorna som används vid champagnetappning idag.
- Visste du att fransmännen konsumerar 162,5 miljoner flaskor varje år, eller cirka 52 procent av hela världens champagneproduktion.
- Visste du att champagnetillverkare på 1800-talet bar metallmasker för att skydda sina ansikten när de hanterade flaskor.