Under den här tiden letade Toscanas vinmakare efter sätt att undvika att använda sig av de druvor som rekommenderades av DOCG. Istället började de blanda i viner som Merlot och Cabernet, för att förbättra smakerna och kvaliteten på sina viner.
Fantastiska viner från Toscana:
- Över 30 olika DOC-viner
- Sex DOCG-viner
- Ett ökande antal internationellt hyllade vita viner
Trots den ökade populariteten av viner från regionen har försäljningen av flera av deras mest berömda viner börjat minska. Mest tydligt minskar försäljningen av Brunello och Chianti-viner. Många tror att detta beror på den prisökning som har skett under de senaste tio åren.
Andra menar att det är på grund av de många rika, men oerfarna nya ägare som flyttat in och tagit över vinproduktionen. De nya ägarna anställer oenologer, som använder samma vinframställningsmetoder på alla vingårdar. Det gör att vinerna saknar den finess och kvalitet som de en gång hade, och att de alla smakar i stort sett likadant.