Vad kulle du vilja veta om Franciacorta? En timme öster om Milano, i Lombardiet och mellan de två UNESCO-listade städerna Brescia och Bergamo, ligger vinregionen Franciacorta. Här finns en fin, ganska ung vintradition. Det första mousserande Franciacorta-vinet tappades på flaska 1957. De senaste decennierna har man snabbt etablerat sig som en av Italiens premiumregioner. Fantastiska viner och strikta produktionsstandarder sedan 1995 är ett beviset. Konsortiet Consorzio per la Tutela del Franciacorta reglerar Franciacorta DOCG. Man har kämpat för lägre avkastning, mildare metoder för hur man skulle få pressa druvorna. Man har även gradvis eliminerat druvan Pinot Grigio från vinerna, allt för att öka kvaliteten.
Snabbmeny för denna artikel
- Franciacorta och annat bubbel
- Inte riktigt samma sak
- Fler skillnader
- Några viktiga regler enligt Franciacorta DOCG
- Inget vin utan mat
- Resa till Franciacorta

Franciacorta och annat bubbel
Franciacorta är ett område som täcker 200 kvm och här finns idag över 106 producenter. Här tillverkas mousserande viner enligt metodo classico, den traditionella metoden och ibland kallas den för champagnemetoden. Det betyder att viner precis som fin fransk champagne får jäsa en andra gång på flaska för att skapa bubblorna. Jämför med det goda och mousserande Prosecco som görs med charmatmetoden. Då får vinet enbart fermenteras i tankar och senare fyllas på flaskor.
I regionen Franciacorta gör man naturligtvis även stilla viner under DOC-klassen. Dessa vita och röda viner går lite Bourgogne-stil, De görs oftast av druvor som Chardonnay och Pinot Bianco. Röda görs av Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot och med mindre mängder Nebbiolo och Barbera. Man vi ska här koncentrera oss på de läckra, mousserande Franciacorta DOCG-vinerna.
Inte riktigt samma sak
Franciacorta och Prosecco är ju båda italienska mousserade viner men de har också skillnader. I varje vinland finns motsvarigheter till Champagne. Tyskland har sin Sekt, Spanien har sin Cava, Frankrike sin Crémant. Ett värdigt bubbelalternativ enligt traditionell metod har också Sydafrika med ett mousserande vin som de kallar Méthode Cap Classique (MCC). Men tvärtom vad många tror, är Prosecco inte Italiens motsvarighet Champagne, men det är Franciacorta. Trots att Franciacortas mousserande vin enbart går tillbaka 50 år i tiden och Champagnes vinhistoria sträcker sig över 350 år.

Jämfört med Prosecco så har Franciacorta en mer komplex smakprofil. Vinet åldras mycket längre – på flaska i minst 18 månader och upp till 60 månader för ett vintagevin. Och handplockade druvor, förstås. Så klart kommer därför Franciacorta med en något dyrare prislapp – ibland mycket dyrare till och med. Det kända italienska Moscato d’Asti och Prosecco är mer friska och oftast lite lättare viner. Franciacorta är mer moget, har mer finess i smaken.
Fler skillnader
Prosecco tillverkas av druvan Glera. Franciacorta gör samma druvsorter som används i Champagne, främst Chardonnay och Pinot Noir. I Franciacorta odlar de flesta producenterna själva sina druvor. Men i regionen Champagne köper ofta de stora producenterna upp druvor och basvin från annat håll. Franciacorta skiljer sig också i produktionskvantitet. Cirka 17,5 miljoner flaskor produceras årligen, en bråkdel jämfört med Champagne som buteljerar ca 300 miljoner flaskor. Lite skillnad, eller hur? Kanske inte så konstigt att de flesta mousserande vinfans anser att Franciacorta producerar Italiens finaste mousserande viner. De är definitivt prisvärda alternativ till fransk Champagne. Det finns ett 30-tal viner i Franciacorta-stil på Systembolaget, men enbart 5 i det öppna sortimentet.
Några viktiga regler enligt Franciacorta DOCG
- Inget årgångsvin i första stadiet, men lagras ”sur lie” minst 18 månader upp till 24 månader.
- Druvan är vanligtvis Chardonnay och för rosé används minst 25% Pinot Noir.
- Atmosfäriskt tryck i flaskan måste vara mindre än 5.
- Vintagevinet Millesimato åldras minst 30 månader där 85% av vinet från en angivna årgången och 15% kan komma från reservaviner.
- Riserva, antingen en Millesimato, Satèn eller Rosé tillbringar minst 60 månader på flaskan.
- För restsocker gäller: max 3 g / l, Extra Brut max 6 g / l och Brut max 12 g / l h, i Sec 17–35 g/l; Demi-sec 33–50 g/l.

Inget vin utan mat
Där det finns gott vin så finns garanterat även god mat, i alla fall i Italien. Just i den här delen av Italien som pågår samtidigt en stor livsmedelsproduktion. Många livsmedelsprodukter har fått DOP-status = Protected Denomination of Origin. Som typiska och traditionella produkter för Lombardiet kan nämnas ostarna Gorgonzola, Grana Padano, Robiola Bresciana samt Provolona Valpandana. Samtliga är kategoriserade DOP. Populär är även den kallpressade olivoljan Laghi Lombardi Olio d’Oliva. Man tillverkar även korvar som Luganega och salami-varianter samt traditionella torkade sardiner från sjön Iseo.
Många rätter kan man njutas tillsammans med ett glas mousserande Franciacorta. Vad sägs om risotto som lagas med det bubblande vinet? Eller heta sicilianska räkor med en skvätt av samma bubblor i såsen? Och kan man laga mat med Franciacorta, så kan man även med all säkerhet även dricka vinet till maten.
Resa till Franciacorta
Det är lätt att hitta boende i Franciacorta. Många bönder hyr ut rum och små hus. För att få tiden att gå, kan man besöka vingårdar, vinprovningar, vinbarer och restauranger. Och vill man koppla av från vinet så an man hyra cykel och ta sig runt i den suveräna naturen. Ta dig först till Milano och åk därifrån österut, enklast med hyrbil.
Vart vill du åka, vilken vingård vill du besöka? Var ska du bo? Äta lunch? Vad kostar en vinprovning? Frågorna är många och hjälpen finns här på sajten >> Winetourism. Här kan du söka på Italien och sedan ”Lombardy”. Du kan sedan hemma i lugn och ro lägga upp din rutt för vingårdsbesök. Sidan kommer att inkludera vinländer hela världen. Du kan se vilka vingårdar om kan vara aktuella, se priser och boka direkt på nätet.
Läs mer om mousserande viner: