Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin Fakta

»  Mousserande viner från Spanien konkurrerar med champagne

Mousserande viner från Spanien konkurrerar med champagne

Mousserande viner från Spanien konkurrerar med champagne

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 01 september 2012

De mousserande vinerna från Spanien har absolut samma klass som Frankrikes finaste champagner, då de är framställda på exakt samma sätt. Cava-viner finns i vitt och rosé för alla smaker och kommer i fem olika nivåer av sötma.

Dessa nivåer är:

  • Brut Nature
  • Brut
  • Seco
  • Semi Seco
  • Dolce

Under århundranden producerades merparten av mousserade vin från Spanien i Katalonien, närmare bestämt i en liten by vid namn San Sadurni de Noya. Idag finns det vingårdar som producerar Cava-viner över hela landet, framförallt i Valencia, Aragon, Navarra och Rioja.

Majoriteten av de spanska Cava-vinerna görs på vindruvor som har varit inhemska i Spanien i århundraden. De största av dem är Parellada, Xarel-lo och Macebo. Dessa druvor blir naturligtvis utmärkta mousserande viner, men på senare år har många vingårdar introducerat druvor som Chardonnay och Pinot Noir till sina blandingar.

Fast mousserade viner från Spanien på många sätt kan jämföras med fransk champagne så finns det en distinkt skillnad mellan de två vinerna. Den spanska Cavan har en smak av mineraler. Detta beror på användandet av vindruvan Xarel-lo i blandningen. Med det sagt kan Cavan fortfarande utmana många av de bästa champagnerna och mousserade viner från andra delar av världen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Det finns fem nivåer av sötma i Cava-viner: Brut Nature, Brut, Seco, Semi Seco och Dolce.

De flesta mousserande vinerna från Spanien kommer från Katalonien, närmare bestämt från en by vid namn San Sadurni de Noya.

De vanligaste druvorna som används i Cava-viner är Parellada, Xarel-lo och Macebo, som har varit inhemska i Spanien i århundraden.

Den spanska Cavan har en smak av mineraler på grund av användandet av vindruvan Xarel-lo i blandningen, vilket skiljer den från champagne.

Ja, Cava-viner kan utmana många av de bästa champagnerna och mousserande vinerna från andra delar av världen.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar