Idag anses ibland äldre viner som lagrats länge som finare än de yngre motsvarigheterna. Under lagringsprocessen utvecklas nämligen smakerna och blir djupare och mer kraftiga. Vissa viner behöver också lagras för att de är alldeles för tanninrika och skarpa precis i början. Tyvärr så har man nu kommit fram till att även antioxidanter kan försvinna under lagringsprocessen. Antioxidanter har flera positiva egenskaper, bland annat:
- Skyddar mot fria radikaler
- Förebygger oxidation i våra celler
- Verkar förygrande på våra organ
Antioxidanter är kort sagt nyckeln till ett långt och friskt liv. Alltså är det positivt för hälsan om du dricker vin i måttliga mängder, men de mest effektiva vinerna dricks unga. Det är inte alltid så att äldre viner är finare eller bättre, det beror helt på vilka druvor och vilka tillverkningsmetoder som tillämpats.
Forskningen kommer från Kina där man testat Merlot, Cabernet Sauvignon, Gamay och Cabernet Franc, och då kommit fram till att 90 % av antioxidanterna försvinner efter några månaders lagring. I Brasilien å andra sidan har man kommit fram till att syrliga viner konserverar antioxidanter bättre än de med mindre andel syra. Däremot kan man efter detta fynd inte säga säkert att syrliga viner är bättre att dricka då det finns andra faktorer att tänka på. Bland annat bör kroppen vara något basisk för att förhållandena för antioxidantupptag ska vara optimala.
Förutom antioxidanter har vin antiinflammatoriska egenskaper. I alla fall om vinet innehåller tanniner som kommer från kärnorna och skalet av druvan. Viner med skarpa tanniner (ofta lagrade viner) verkar på så sätt vara hälsosamma även de. Det enda som inte är särskilt nyttigt med viner är alkoholen, och studier visar att alkoholfritt vin är bättre om man ska dricka det för att förbättra hälsan. Slutsatsen är alltså något oklar, ska man dricka lagrade/inte lagrade eller alkoholfria viner? Vi föreslår att du helt enkelt dricker de viner du gillar och samtidigt tar det lugnt med mängd och alkoholhalt.