Nya Zeeland Chardonnay har blivit något av en egen landsdruva och här har man länge tillverkat riktigt goda Chardonnay-viner – vintips längre ner!
Egentligen är det signaturdruvan Sauvignon Blanc som Nya Zeeland är mest känt för men de senaste decennierna och druvan är faktiskt den mest planterade sorten i Nya Zeeland på 1990-talet. Men en annan populär vit sort öppnade allas ögon: Chardonnay som ofta jämförs med vinerna från Bourgogne och idag kan man hitta goda Chardonnay-viner från nya Zeeland runt om i hela världen.

Vingårdar tillverkar Chardonnay i olika stilar och man har aldrig varit allvarligare än idag. Den största förändringen har under de senaste tio åren varit att man satsat stort på utveckling av druvan och kloner därav, moderniseringen av vingårdar och vinproduktionen. Nya Zeeland bördiga jordar ger bra avkastning. Idag odlas det mesta av landets Chardonnay ändå på platser med sten som skiffergrus, siltig lera eller kalksten… jordar som kräver stor insats från vinmakaren men som jordar också ger mer komplexa viner. Kloner förbättras och nya grundstammar motstår torka lättare och är generellt tuffare stockar som också ger bra kvalitativ frukt.
Nya Zeeland Chardonnay – olika stilar
Det verkar som om det ökade intresset för Chardonnay märks över hela Nya Zeeland, och inte enbart i en specifik region. Men vissa stilar lyser igenom från krispig syra till viner med saltiga toner och köttig stenfrukt. Man gör fantastiska viner överallt på alla olika platser på ön. Historiska och klimatmässigt mångfaldiga Hawke’s Bay och välkända Marlborough producerar de flesta av Nyzeeländsk Chardonnay med druvor från både singelvingårdar och multiregionala blandningar ger Chardonnay-viner i en rad olika stilar. Chardonnay odlas totalt på ca 3187 ha där Hawke’s Bay tillsammans med Marlborough står för ungefär 2150 ha tillsammans.
New Zealand Chardonnay är ett populärt, gott och fruktdrivet vin med citrus och ljus tropisk frukt. Vinerna är balanserade, fruktladdade och koncentrerade, evigt elegant med en snygg balans mellan mineralitet och frukt – från fruktdrivna och oekade viner till mer komplexa viner med elegans och ibland endast en ton av ek. Chardonnay är känd som ”vinmakarens druva” på grund av sin neutrala fruktprofil och anpassas av vinmakare till en mångfald v stilar.
Nya Zeeland Chardonnay … ett matvin
Vad ska du servera till en Chardonnay? En ung, oekad Chardonnay passar perfekt till skaldjur. Ett mognare och rikare, mer komplext vin med utvecklade smaker av bröd och ek passar utmärkt med lättare kött i smakfulla rätter, tänk kyckling, kalv och kanin i en rätt med en krämiga, vitlöks- eller citronsås. Ost och vin förstås som ett genomtänkt, konstfullt ostbord med halvmjuk Brie och generellt de populära och klassiska ostar som Gouda. Har du en mer ekad Chardonnay behöver du kanske para ihop ostarna med charkuterier och grönsaker eller varför inte tillsammans med en enkel men ändå raffinerad måltid med thaikryddade räkor eller en tonfisks sushi? De mer vegoinriktade vindrickarna kan också hitta bra alternativ: en valnötspesto med spenat, en svamprisotto, en ärtcouscous eller en krabbavocado.

Nya Zeeland Chardonnay – två olika vintips!
Vi tipsar om ett lättare och ett mer komplext vin, båda vinerna är helt enastående, lite beroende på din egen smakpreferens.
Saint Clair Vicar’s Choice Barrel Chardonnay | 109 kr | Nr 2188
Från producenten Saint Clair Family Estate Marlborough i Nya Zeeland kommer detta fruktiga och mineraliska men lätt aromatiska vin med smaker av äpplen och melon men även med inslag kardemumma och vanilj. Supergott och trots den lätta, friska och fruktiga stilen känna en liten, trevlig fatkaraktär genom tonen av bränd mandel.
Rewa Chardonnay, 2022 | 331 kr | Nr 94747
Från Central Otago och producenten Domaine Rewa kommer en härlig mystisk Chardonnay med ren, pigg profil men blommig toner och fataromer med en ton av bränt smör och popcorn. En härlig balans mellan syra och ekfat i detta fint mineraliska vin som bjuder på en mysig, snygg texturerad fatkomplexitet.