Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin Fakta

»  Slut på dåligt samvete – Positiva hälsoeffekter av vin

Slut på dåligt samvete – Positiva hälsoeffekter av vin

Slut på dåligt samvete – Positiva hälsoeffekter av vin

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 14 augusti 2014

De vanligaste vinerna är som bekant gjorda på druvor. Druvor är rika på en massa nyttigheter som antioxidante, fenoler och polyfenoler som bland annat kan göra underverk för huden. Men den största hälsofördelen är ändå att du genom vin får ett skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar. Det goda kolesterolet i kroppen ökar med hela 12 procent om du dricker ett eller två glas om dagen. Risken för dödsfall på grund av hjärtinfarkt kan minska med hela 30-50 procent. Men fördelarna slutar inte här. Här kommer några andra positiva effekter som kommer av måttlig vin- och alkoholkonsumtion:

  • Lägre blodtryck
  • Minskad infektionsrisk
  • Skydd mot vissa typer av cancer
  • Minskat upptag av fett om vin dricks i samband med måltid

Vin kan alltså gynna vår hälsa på en rad olika fördelaktiga sätt. Men om du tror att du kan fylla på glaset helt obegränsat tror du fel. Som med allt annat, hur nyttigt det än är, ska vin konsumeras med måttlighet. För stor mängd kan ha en motsatt effekt på hälsan. Alla de fördelar som kommer av ett måttligt intag blir istället risker om du dricker för stor mängd. Bland annat får du högre blodtryck, ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt ökad risk för vissa cancertyper.

Så hur mycket ska man dricka då? Ett till två glas är den rekommenderade dagliga dosen, och för att det ska vara nyttigt måste intaget vara utspritt över hela veckan. Du bör med andra ord inte ”spara” dina vinglas under veckan för att sedan konsumera alla på en kväll.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Druvor är rika på antioxidanter, fenoler och polyfenoler.

Vin ger ett skydd mot hjärtoch kärlsjukdomar genom att öka det goda kolesterolet i kroppen med 12 procent.

Man kan få lägre blodtryck, minskad infektionsrisk, skydd mot vissa typer av cancer och minska upptaget av fett om vin dricks i samband med måltid.

För stor mängd kan ha en motsatt effekt på hälsan och öka risken för högt blodtryck, hjärtoch kärlsjukdomar samt vissa cancertyper.

Ett till två glas om dagen, utspritt över hela veckan, är den rekommenderade dosen för att det ska vara nyttigt. Man bör inte spara sina vinglas under veckan för att sedan konsumera alla på en kväll.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar