Vin har framställts på vindruvor kommersiellt sedan slutet av 1900-talet. Utöver det finns det en lång tradition av fruktviner, och annat vin har länge framställts på importerad druvmust. Vindruvor har länge odlats i små skalor, men framför allt för druvornas skull och inte för att utvinna vin. Under de senaste decennierna har världens vinkarta dock ritats om, och både i Sverige och andra kalla regioner som Kanada och Storbritannien har flera vinproducenter blivit allmänt erkända. Vinodlingar i Sverige kan främst du hitta i följande landskap:
- Skåne
- Södermanland
- Gotland
Det finns också en del vinodlingar i Danmark, som har en något längre vintradition än Sverige. Skåne har de bästa förhållandena för vinodling, medan Gotland har högst antal soltimmar. Många producenter väljer dock av uppenbara skäl att odla i växthus. Det var i början av 2000-talet man på Systembolaget började ta in små kvantiteter av främst skånskt vin. Än idag är det dock bara ett fåtal producenter som ses som kommersiella, till skillnad från många andra hobbyvinmakare. Sammanlagt finns det runt 30-40 producenter i Skåne.
En del historiker hävdar att det finns spår av vinodling som går så långt tillbaka som under tiden då den romersk-katolska kyrkan etablerade sina kloster runt om i landet, men detta är inget som bevisats med 100 % säkerhet. Liknande spår har man hittat i Storbritannien, men dessa är mycket mer tillförlitliga.
Vill du prova ett svenskt vin har du många druvarter att välja mellan, bland annat Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc och Pinot Noir.