Att man inte dricker lite mindre vin när man blir äldre beror självklart på att äldre kanske har en sämre hälsosituation och att man måste hålla igen lite på alkoholen. Men det beror även på om man har en livspartner som man delar sitt liv med, konstaterar Keele University i England.
Att krämpor och sjukdomar tillsammans med mediciner drar ner på hur mycket vin man dricker är ganska logiskt. Men kvinnor som förlorat sin partner visar en starkare nedgång på vinkonsumtion än män. Man skulle kanske tro att det är tvärtom. Om ens livspartner dör, så borde man kanske dricka mer, för att dränka sorgerna. Men så är det inte, enligt forskarna. En studie med 4500 män och kvinnor i England undersökte hur människors alkoholvanor förändrats när de blev äldre och hur händelser i livet, som exempelvis pension eller dödsfall, påverkar ens intag av alkohol.
Forskarna fann att gruppen i studien som var mest i riskzonen för att dricka mer senare i livet var äldre ensamstående och högutbildade män som kunde kosta på sig lyxen av en god flaska vin lite oftare eftersom män som är singlar och stadda vid kassa drack mest, i genomsnitt 24 små glas vin i veckan. Det vill säga innan de gick i pension. Därefter sjönk konsumtionen ner till 5 små glas vin i veckan. Högutbildade kvinnor med sämre hälsa visade sig ha det lägsta alkoholintaget. Kvinnor över 50 år som dessutom förlorat en partner drack i genomsnitt 16 procent mindre medan kvinnor i ett förhållande inte hade lika markant nedgång i sin vinkonsumtion.
Studien, som började kartlägga människor under 1998 och 2000, fann också att män 45+ drack 14 små glas vin i veckan, medan kvinnor i samma ålder drack 7 små glas vin i veckan. Antalet män som sa att de inte dricker ökade från 6 procent till 18 procent under tiden som studien pågick, men för kvinnor ökade den från 18 procent till 26 % under loppet av 10 år.