En bra tumregel är att kombinera röda viner med rött kött och feta, rejäla rätter. Vita viner är bäst med lättare smaker, perfekta för fisk och fågel. Det är den traditionella regeln.
Även om en oöppnad flaska vin håller längre än en öppnad, så kan vinet vin bli dåligt. Man kan alltid dricka ett vin om det luktar och smakar ok, men fundera också kring vilken typ av vin det är och hur det har lagrats.
Att dricka en flaska vin per dag anses inte vara direkt hälsosamt för att det är en tunn linje mellan hälsosamt och alkoholmissbruk. Att dricka en hel flaska vin per dag kan definitivt bli ett problem.
Speciellt rött vin innehåller aminosyror som kommer från druvskalet. De bildar en naturlig bindning med samma syror som skapar umami. Forskning visar att halter av naturligt förekommande smakämnen som umami finns i både vindruvor och vin.
Kombinationen av vin och mat har tre regler: balans mellan vin och mat, lika mycket syra i vinet som det finns i maten och speglar eller kompletterar aromerna och smakerna varandra?