Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin & Mat

»  Alla tiders 5 bästa mat- och vinkombinationer

Alla tiders 5 bästa mat- och vinkombinationer

Alla tiders 5 bästa mat- och vinkombinationer

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 04 augusti 2013

Mat och vin ska inte bara ”passa ihop”. Man vet att man verkligen lyckats när både vinet och maten smakar bättre i samma tugga än var för sig, och man kan verkligen ta både mat och vin till nya höjder genom att prova olika kombinationer. Även om experimentering är bra finns det dock några klassiker som är väldigt svårslagna:

  • Champagne med kaviar
  • Muscadet med ostron
  • Riesling med anka à l’orange
  • Cabernet sauvignon med pepparstek
  • Portvin med stiltonost

Klassikern kaviar och champagne fungerar så bra ihop främst på grund av champagnens bubblor och syrlighet. Syrligheten motverkar starka fisksmaker och bubblorna gör kaviarn luftig och lätt.
Ostron är något långt ifrån alla gillar, men med rätt vin tas de allra godaste smakerna fram. En klunk muscadet efter musslan tar bort en del av saltvattensmaken och ger en krämigare smak.

En halvtorr riesling är det absolut bästa valet när du äter den franska klassikern anka à l’orange. Eftersom såsen har en speciell smak som är både söt och besk blir krockar den med smakerna i ett rött vin. Med en riesling däremot förstärks alla smaker i såsen kraftigt.

Pepparstek är en klassiker som paras ihop med ett vin som har en svag smak av just peppar. Detta är ett vanligt drag i cabernet sauvignon. När du tar en tugga och blandar med vin sätter sig vinets pepparsmak i köttet vilket gör att fruktsmakerna i vinet kommer fram på ett fantastiskt sätt.

Efter middagen passar det bra att njuta av lite ost och ett fint portvin. Stilton är en geggig mögelost som doftar väldigt starkt och portvin smakar mycket av allt: sötma, tanniner, alkohol och syra. Men när man kombinerar de två händer något magiskt och alla de överväldigande egenskaperna kommer fram på ett balanserat sätt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Champagnens bubblor och syrlighet motverkar starka fisksmaker och gör kaviarn luftig och lätt.

Muscadet tar bort en del av saltvattensmaken och ger en krämigare smak.

Riesling förstärker alla smaker i såsen kraftigt, medan ett rött vin krockar med såsens söt-beska smak.

Cabernet sauvignon, som har en svag smak av peppar, sätter sin pepparsmak i köttet och framhäver fruktsmakerna i vinet.

Kombinationen av den starka och geggiga stiltonosten med portvinets sötma, tanniner, alkohol och syra skapar en balanserad smakupplevelse där alla egenskaper kommer fram på ett harmoniskt sätt.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar