Det är också viktigt att tänka på hur man tillagar filén när man letar efter rätt vin att servera till oxfilé eller fläskfilé. Kommer man att krydda lätt, eller servera filén med en fet sås? Vinet måste matcha smakerna i hela rätten.
Vanliga par när man serverar vin till filé:
Oxfilé:
- Merlot
- Bourgogne
- Cabernet Sauvignon
Fläskfilé:
- Zinfandel
- Chardonnay
- Pinot Noir
Man gör inte fel om man använder sig av de traditionella rekommendationerna för vin och mat, eftersom dessa rekommendationer baseras på åratal av erfarenheter hos kockar och vinexperter. De är grundläggande hopparningar, som är utformade för att göra det lättare för en vanlig person att matcha mat och vin.
Men ingen vinmatchning är skriven i sten. Dessa förslag är en bra utgångspunkt för när man ska servera vin till filé. Därefter kan man alltid experimentera med olika viner, eller helt enkelt bara servera sitt favoritvin till måltiden, då blir man inte besviken.