Om man ska servera champagne till ostron, måste man välja vinet med stor omsorg. Den viktigaste faktorn i valet av vilken champagne man ska bjuda på till ostron ligger i hur ostronen serveras. Till exempel passar färska ostron som äts direkt ur skalet bäst med en Blanc de Blancs, då champagnens lätta syrlighet framhäver ostronets smaker.
Snabbmeny för denna artikel
- Vinjournalens Champagne Tips
- Bildgalleri – Ostron till champagne
- Visste du detta om Ostron och Champagne?
- Frågor och svar
- Film om Ostron och Champagne
Tips för att servera champagne med ostron:
- Servera Blanc de Blancs med färska eller ångkokta ostron, den lätta syrligheten är det perfekta komplementet.
- Servera inte starka såser tillsammans med champagne och ostron, då de kan övermanna vinets smaker.
- Champagne passar perfekt till friterade ostron, då syran i vinet tränger igenom frityrsmeten och oljan.
Ett av många skäl till att champagne och ostron passar så bra ihop är att mineralerna som kan smakas i de flesta champagner kompletterar havets mineralitet som är så framstående i ostronen.
När man bjuder på champagne till ostron, är det bra att tänka på att man kan känna smaken av hav i färska ostron. Och när man tar en klunk champagne transporteras man direkt till de kalkiga, mineralrika kullarna i Frankrike där dessa fantastiska mousserade viner framställs.
Bildgalleri – Ostron till champagne
Visste du detta om Ostron och Champagne?
- Visste du att den perfekta matchningen för skaldjur är Blanc de Blanc Champagnes eftersom den har starka citrussmaker.
- Visste du att vintage (lagrade) champagner som jästaktig karaktär med umamikaraktärsförstärkare passar än bättre till just ostron.
- Visste du att ostron med brut champagne med låg grad socker går väldigt bra ihop.
- Visste du att stekt ostron med champagne är en perfekt matmatchning.
- Visste du att ostron med champagne är en utmärkt matkombination på grund av umamismaker.