Jordgubbar kan ha olika sötmanivåer, och man bör anpassa vinet därefter. Jordgubbar och champagne är en klassisk kombination som fungerar utmärkt om man bara får till den här biten. Bra alternativ till mogna jordgubbar som äts naturella eller med lite strösocker är följande mousserande viner:
- Moscato d’Asti/Asti
- Demi-sec Champagne
- Vit Zinfandel
- Australiensiskt rosé
När det gäller jordgubbar med grädde kan man tänka på att detta är mer som en klassisk efterrätt, och därför passar dessertviner bra till. Sauternes och Muscat-de-Beumes-de-Venise är då goda alternativ.
Efterrätter som är baserade på framför allt jordgubbar som mousse, kakor och suffléer passar bra med demi-sec och rosé i kategorin mousserande viner. Pajer och kakor med jordgubbar som har en söt deg kräver sötare viner, så här är det bäst att gå tillbaka till dessertviner med druvor som Semillon och Sauvignon.
Lite mer syrliga viner som samtidigt är söta passar bra ihop med luftiga desserter som jordgubbsglass och pavlova. Här är Riesling en tänkbar matchning, men även cocktails baserade på mousserande vin och någon form av likör, till exempel klassikern kir royale.
Jordgubbar med mörk choklad är en annan klassiker på desserbordet. Här gäller det dock att tänka främst på chokladen och matcha därefter, eftersom denna smak är mer dominant. Ett sött ”vin doux naturel” ger här en perfekt balans.