Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin & Mat

»  Doften av timjan och lammkotletter – njut med tillsammans med en mustig Nebbiolo

Doften av timjan och lammkotletter – njut med tillsammans med en mustig Nebbiolo

Doften av timjan och lammkotletter – njut med tillsammans med en mustig Nebbiolo

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 28 oktober 2016

Härliga lammkotletter i ugn, marinerade med timjan och vitlök, allt spetsat med god balsamvinäger och lite chili blir en supergod och lyxig middag grå, dimmig Halloweenkväll. Välj ett generöst, fruktigt och kryddigt rött vin till kotletterna. Vi tipsar om druvan Nebbiolo som kommer av det italienska ordet nebbia som betyder dimma.

Du behöver

  • 400 g lammkotletter för 2 personer (kan bli en stor eller två små kotletter)
  • färsk timjan
  • 1/2 dl citronsaft
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • Salt och peppar
  • 1 färsk chili
  • 2 hackade vitlökar

Följ dessa steg för perfekta lammkotletter

  1. Pressa citron och hacka chilin i små bitar (gröp ur kärnorna om du inte vill ha för stark smak)
  2. Lägg allt i en fryspåse.
  3. I med olivoljan, balsamvinägern och de hackade vitlöksklyftorna.
  4. Lägg ned lammkotletterna i påsen och marinera ½ timme i rumstemperatur.
  5. Vänd påsen då och då.
  6. Bryn köttet på båda sidorna några minuter och ställ in i ugnen cirka 7-10 minuter på 175°
  7. Kotletterna ska ha en lätt rosa kärna. Kontrollera genom att göra en litet snitt i en kotlett.
  8. Servera till exempel med grillade tomater och en god potatisgratäng.
langhe-nebbiolo-leunin

Langhe Nebbiolo Leunin 2022

  • Område: Italien, Piemonte, Langhe DOC
  • Producent: Giacosa Fratelli
  • Druva: Nebbiolo
  • Art nr: 77488
  • Pris: 149 kr /750 ml

Av detta ädla italienska rödvin blir man lyrisk. Det finns flera Langhe Nebbiolo på Systembolaget, men just detta vin har Polo Scavino skapat. Helflaskan är helt slut på de flesta Systembolag, så har du tur så kan du hitta några halvflaskor. I gengäld får du njuta av ett underbart och mycket prisvärt vin av druvan Nebbiolo framställt av Paolo Scavino, en familj som producerade det första vinet redan 1921. Egendomen ligger i byn Castiglione Falletto i Pittoreska Piemonte.

Vinet har en nyanserad och kryddig doft som uttrycker de allra bästa egenskaperna av en riktig Nebbiolo. Du hittar fat, kraftfulla aromer av mörka körsbär, nypon, rosor, choklad, nougat och vanilj – allt i en bra, inbunden syra. Ett lent och mjukt vin som samtidigt har mycket struktur och substans. Till detta en eftersmak som stannar i gommen en bra stund.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Man behöver lammkotletter, färsk timjan, citronsaft, olivolja, balsamvinäger, salt, peppar, chili och vitlök.

Man ska marinera lammkotletterna i 30 minuter i rumstemperatur.

Man ska bryna köttet på båda sidorna några minuter och ställa in i ugnen cirka 7-10 minuter på 175°. Kotletterna ska ha en lätt rosa kärna.

Vinet som rekommenderas är Langhe Nebbiolo (Paolo Scavino) 2014.

Man kan förvänta sig en nyanserad och kryddig doft med aromer av mörka körsbär, nypon, rosor, choklad, nougat och vanilj. Vinet har en bra, inbunden syra och en eftersmak som stannar i gommen en bra stund.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar