Som du kanske redan räknat ut är det inte valet av själva pastan som spelar roll när det gäller att välja vin, utan vad du har till. Här kommer några goda dryckesförslag till följande populära pastatillbehör: Skaldjur, Krämiga såser, Kött, Tomatbaserade såser, Pesto, Svamp.
Snabbmeny för denna artikel
- Vin till skaldjurspasta
- Vinjournalens vintips till carbonara
- Bildgalleri – Pasta Carbonara till vin
- Frågor och svar
Vin till skaldjurspasta
När det vankas skaldjur är det självklart vitt vin som är på tapeten, eller möjligtvis rosé. Här behövs ett friskt, torrt vin, till exempel frascati, muscadet eller picpoul de pinet. Väljer du ett rosévin bör du framför allt se till att det är ett torrt sådant. Äter du hummer eller krabba kan du välja ett något fylligare vitt vin än till övriga skaldjurssorter.
Vinjournalens vintips till carbonara
Vin till pasta carbonara
Krämiga såser såsom Carbonara eller gräddiga såser med lax behöver ett kontrasterande syrligt, friskt vitt vin. Chardonnay är en klassiker och ett säkert kort till denna typ av rätt, eller varför inte välja en pinot bianco eller soave?
Vin till köttpasta
Är tillbehöret kött är det kanske Bolognese eller frikadelller som står på menyn. Även såser med salami och korv hör till denna kategori. Rött vin är ett givet val för dessa tillbehör, och här får du gärna välja sangiovese, barbera eller zinfandel.
Vin till tomatsås pasta
För tomatsåser passar torra, vita viner som pinot grigio ofta bra. Är det en lite mustigare tomatsås med vitlök kan även ett rött från Sicilien bli mycket lyckat.
Vin till pasta pesto
Torrt, vitt vin går även bra att matcha med grön pesto. En lättare chardonnay passar här alltdeles utmärkt. För röd pesto passar mediumfylliga rödviner som merlot allra bäst.
Bildgalleri – Pasta Carbonara till vin
För mera läsning om vin och matkombinationer:
- Perfekt vin till din pasta
- Ingen pasta utan sås – och vin!
- Barbera d’Asti – upplev Italiens bästa viner